چگونه درخت نارنگی بکاریم؟ / چگونه درخت نارنگی پرورش دهیم؟

نارنگی یکی از میوه ها از دسته مرکبات است که طعم لذیذی دارد وهم به صورت ترش و هم به صورت شیرین وجود دارد. این میوه در ابتدا سبز رنگ بوده به مرور نارنجی می شود ولی اکثرا نارنگی ها به رنگ نارنجی اند و شباهت بسیاری با پرتقال دارد و اغلب خواص مشترکی با آن دارد. طبع سرد نارنگی باعث شده که این میوه در درمان بیماری های کبد ومعده موثر بوده و منیزیم فراوان آن بر بهبود عملکرد دستگاه عصبی و گوارش تاثیرگذار باشد. علاوه بر این نارنگی به دلیل داشتن فسفر و کلسیم هم در استحکام اسکلت و استخوان بندی بدن هم بسیار تاثیر مثبت دارد.

از جمله خصوصیاتی که درخت نارنگی دارد میتوان به همیشه سبز بودن آن اشاره کرد. درخت نارنگی حدود ۴ الی ۴.۵ متر ارتفاع دارد. گل های درخت نارنگی دوجنسی و سفید بوده و عمل گرده افشانی آن به وسیله حشرات صورت می گیرد. نارنگی برخلاف پرتقال پوست سبک تری دارد و زود از میوه به راحتی جدا می شود. با اینکه درخت نارنگی نسبت به سایر مرکبات مقاومت بالایی نسبت به سرما دارد ولی چون پوست نازک تری دارد  نباید در مناطق سرد کشت شود زیرا باعث خراب شدن میوه هایش می شود. نارنگی در انواع اقسام ترش، شیرین و بزرگ و کوچک وجود دارد. نارنگی ها را بر اساس ویژگی هایی که دارند دسته بندی می کنند.

نارنگی های حقیقی، نارنگی های هیبریدی بین گونه ای و نارنگی های هیبریدی درون گونه ای.

نارنگی های حقیقی شامل : نارنگی ساتسوما، نارنگی معمولی و نارنگی معمولی . نارنگی های هیبریدی هم شامل تانجرین ها، تانگورها می باشند.

درخت نارنگی علاوه بر خواص درمانی آن بوی خوشایند و مطبوعی هم دارد به همین دلیل بیشتر افراد به فکر کاشت درخت آن در منزل خود می افتند. کاشت درخت نارنگی مانند هر درخت دیگر بر پایه اصول و قواعدی است که باید به آن ها توجه شود و براساس آنها درخت کاشته و پرورش داده شود.

تکثیر درخت نارنگی روش های مختلفی دارد که هرکدام مزیت و معایبی نسبت به دیگری دارد. برای کاشت درخت نارنگی می توانید از طریق هسته های آن اقدام کنید و یا نهال آماده آن را از بازار تهیه کنید و شروع به کاشت و پرورش کنید.

برای شروع کار ابتدا مکان مناسب را برای کاشت درخت نارنگی انتخاب می کنیم. این مکان مناسب باید از نظر نوردهی مناسب باشد. درخت نارنگی روزانه باید حدود ۶ ساعت در معرض نور خورشید قرار بگیرد تا بتواند رشد مطلوبی داشته باشد. در واقع نبود نور کافی باعث می شود رشد درخت به طور کلی متوقف شود.

علاوه بر این باید خاکی که در آن درخت نارنگی را می خواهیم پرورش دهیم زهکشی بالایی داشته باشد و نباید اصلا ایستایی آب داشته باشد زیرا درخت نارنگی با این مورد سازگار ندارد. اگر اینگونه نباشد و این ویژگی ها را نداشته باشد، این خاک برای کاشت درخت نارنگی به هیچ وجه مناسب نمی باشد و احتمال میوه دادن آن کاهش می یابد. خاک باید طوری باشد که به خوبی آب را از خود عبور دهد. خاک لومی مناسب ترین خاک برای کاشت درخت نارنگی به شمار می رود.

همان طور که در بالا هم گفتیم درخت نارنگی را میتوان از طریق هسته آن کاشت. این روش به دلیل اینکه در بهترین حالت حدود ۴ الی ۷ سال زمان می برد تا گیاه شروع به میوه دهی کند روش مناسبی برای کاشت نمی باشد زیرا روش های بهتر و سریع تری به غیر از این هم وجود دارد. ولی اگر زمان برایتان بی اهمیت بود و خواستید از این روش استفاده کنید ادامه مطلب را بخوانید.

ابتدا باید کف گلدان را با سنگ ریزه هایی کامل بپوشایند سپس روی این سنگ ریزه ها ماسه و در لایه بالایی کود و سپس خاک بریزید. با این کار قدرت زهکشی آن را افزایش می دهید. بعد از خاک باید مقداری آب روی خاک بریزید تا مرطوب شود. دانه ها باید در عمق ۳ سانتی متری خاک کاشته شوند و حتما با پلاستیک پوشش داده شوند تا رطوبت آن حفظ شود و جوانه زدن دانه ها تسریع بیابد. بعد از این مراحل گلدان را به مکانی گرم انتقال دهید و منتظر بمانید تا بذر و دانه ها جوانه بزنند.

اما اگر قصد شما کاشت درخت نارنگی به جای گلدان در یک باغچه است باید گودالی حفر کنید و نهال را داخل خاک قرار دهید. این کار را با احتیاط انجام دهید تا به ریشه ها نهال آسیب وارد نشود. روی ریشه ها را با خاک نرم به طور کامل بپوشایند. مقدار خاک درون گودال را به قدری بالا بیاورید تا آب درون خاک بایستد و پرآب کنید. بعد از این آبیاری اولیه تا زمانی که اطراف خاک آب است از آبیاری مجدد خودداری کنید. در روزهای اولیه کاشت درخت نارنگی، آبیاری باید به طور پیوسته صورت بگیرد ولی بعد از این مدت آبیاری باید هفته ای ۱ الی ۲ مرتبه صورت گیرد.

کوددهی به خاک درخت نارنگی بعد از اینکه درخت تا حدی رشد کرد و بزرگ شد به صورت کود شیمیایی انجام می شود. استفاده از کودهای تقویت کننده درخت نارنگی در زمان رشد آن برای بهبود میوه دهی بسیار حائز اهمیت است. میزان کوددهی باید سالی ۳ الی ۴ بار انجام شود و مقدار آن یک فنجان کفایت می کند.

درخت نارنگی هم مثل سایر درختان ممکن است دچار آفت و بیماری هایی شود پس برای جلوگیری از این مشکل باید اقداماتی انجام شد. از جمله بیماری ها وآفت هایی که درخت نارنگی را تهدید می کنند می توان به این موارد اشاره کرد؛

سپرداران، شپشک ها ، کنه ها نرم تنان حلزون ها پروانه برگخوار، مینوز ، و نماتد ها، فوماژین(دوده) گموز ریشه، آنترکنوز. لکه های قهوه ای هم وجود دارند بر روی برگ مرکبات ایجاد می شوند و باعث بیماری های قارچی می شوند.

علاوه بر بیماری های قارچی، بیماری های ویروسی هم هستند که عبارتند از؛ تریستزا و پسروز، ریزبرگی یا استابرن بیماری مایکوپلاسمایی است. شانکر باکتریایی وجاروك ليمو ترش هم از جمله بیماری هایی است که در سال های اخیر روی لیمو ترش جنوب دیده شده است و خسارت آن قابل توجه می باشد.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *