چرا نهال انار بکاریم؟ / چگونه نهال انار پرورش دهیم؟

انار یکی از میوه های درختی است که از آن به عنوان میوه بهشتی نیز یاد می شود. در وصف انار و شب یلدا اشعار بسیاری سروده شده است و از میوه های خوش آب و رنگ و پر طرفدار است. انار حاوی دانه هایی قرمز رنگ و حتی در بعضی موارد سفید رنگ است و مزه ای بین ترش و شیرین یعنی ملس دارد.

انار از کشور هند به دنیا عرضه شد و امروزه هندوستان بعد از ایران با تولید ۸۰۰ هزار تن انار در سال، بزرگترین کشور تولید کننده انار در جهان است. میوه انار علاوه بر ایران در کشورهای دیگری مثل عراق، ترکیه، پاکستان و … تولید و پرورش داده می شود و جزو ۱۰ میوه برتر جهان شناخته می شود.

شهرهایی مثل ساوه، بهشهر، نی ریز، شهرضا و … در کشت و پرورش انار جزو بهترین تولید کننده های ایران محسوب می شوند.

علاوه بر مصرف خوراکی انار به صورت تازه، می توان آب انار، رب انار و مربای انار تهیه نمود. از پوست انار برای تهیه رنگ طبیعی استفاده می شود. هم چنین جوشانده پوست انار در درمان بسیاری بیماری های گوارشی و گلو درد نقش تاثیرگذاری ایفا می کند.

اگر قصد کاشت نهال انار را دارید بعد از خواندن این مقاله و هم چنین مشاوره با افراد متخصص در این زمینه برای این کار اقدام کنید.

کاشت نهال انار همانند کاشت و پرورش نهال های دیگر در ابتدا نیاز به تحقیق در خصوص شرایط لازم برای رشد و پرورش آن درخت دارد زیرا هر درختی در هر محیط با هر شرایط آب و هوایی نمی تواند رشد کند و نتیجه مطلوبی داشته باشد.

درخت انار درخت نسبتا کوچکی است که ارتفاع آن در حدود ۶ متر است.  درخت انار دارای گل های نسبتا درشتی است که قرمز رنگ و فاقد بو هستند. شاخه های درخت انار نیز دارای خارهای تیز زیادی اند.

درخت انار قادر است در هر محیطی با آب وهوای گرم  سازگار شده و رشد کند ولی به طور کلی مناسب ترین منطقه برای کاشت و پرورش درخت انار مناطق نیمه گرمسیر است. از کاشت درخت انار در مناطقی که آب و هوای خیلی سرد دارند و زمستان های آن طولانی است پرهیز کنید زیرا انار به شدت به سرمای شدید حساس بوده و در صورتی که در دمایی پایین تر از ۱۲- درجه سانتی گراد بماند آسیب دیده و پوست آن دچار ترک خوردگی می شود. علاوه بر آن سرمای هوا به ریشه های درخت هم آسیب می زند.

نکته ی دیگری که مطرح است درخت انار علاوه بر سرمای شدید به گرما و تابش شدید و مستقیم آفتاب هم بسیار حساس است و دچار سوختگی می شود. برای پیش گیری از آفتاب سوختگی انار بهتر است درختان انار را با تراکم زیاد بکارید تا از درختان با ایجاد سایه هایی از تابش مستقیم آفتاب محافظت کند. به همین دلیل است مناطق نیمه گرمسیر منطقه مناسب تری برای کاشت و پرورش درخت انار می باشند.

نکته ای که در خصوص کاشت درخت انار روشن است این است که درست است که درخت انار می تواند در شرایط مختلف سازگار شده و ناملایمت هایی مثل خشکی و یخبندان های محدود را تحمل کند ولی بهترین نتیجه و محصول از درختی به دست می آید که مطلوب ترین شرایط را داشته باشد. شرایط آب و هوایی مناسب با درخت در کمیت و کیفیت محصول تاثیر مستقیم دارد. درخت اناری که به طور مرتب و کافی آبیاری شود و در برابر سرمای شدید محافظت شود و سایر شرایط لازم برای رشدش فراهم باشد بهترین ثمره را برای تان خواهد داشت. علاوه بر سرمای شدید هم چنین باید درخت انار را از شر حشرات و آفاتی که انار را تهدید می کند هم محافظت کنید. در برخی مناطق مثل کشور هندوستان، میوه های در حالگلدهی و گرده افشانی را با کیسه های پلاستیکی میپوشانند تا حشرات به داخل آن ها نفوذ نکنند و میوه های انار از شر آفات در امان بماند.

کاشت و تکثیر درخت انار:

رایج ترین روش کاشت از طریف بذر و هسته انار است که از این طریق اقدام به کاشت انار می کنند ولی بهترین و سریع ترین روش با استفاده از قلمه زنی و پیوند است.

آبیاری برای درخت انار :

آبیاری درخت انار از نکات مهمی است که باید به آن توجه شود. نهال هرچه جوان تر و کم سن تر باشد به آب بیشتری برای رشد خود نیاز دارد. به طور کلی در فصول گرم سال مثل تابستان درخت انار روزانه یک مرتبه به آبیاری احتیاج دارد. البته درخت انار تا حدود نسبتا زیادی نسبت به کم آبی مقاوم است.

خاک درخت انار:

خاک نهال انار بهتر است همیشه مرطوب باشد و حداقل رطوبت را داشته باشد.

بهترین و مناسبت ترین خاک، خاکی است که حتما زهکشی بالایی داشته باشد و از نوع قلیایی ( با Ph 7.5) باشد. البته بهتر است کمی پودر آهک هم به خاک اضافه شود.

نور برای درخت انار:

مقدار و میزان نوری که درخت انار به آن نیاز دارد خیلی زیاد نیست ولی بهتر است در معرض نور کافی قرار بگیرد تا سلامتی و نشاط لازم را دریافت کند.

کوددهی درخت انار:

درخت انار برای رشد بهتر و سریع تر به کوددهی و تغذیه مناسب به صورت مرتب نیاز دارد. برای کوددهی بهتر است از کودهای ارگانیک استفاده کنید.

هرس درخت انار:

در سال های اول که درخت تازه شروع به رشد می کند باید به صورت مرتب و مداوم شاخ و برگ مرده را از آن جدا کرده و به اصطلاح هرس شود. اگر هرس کردن در زمان مناسب انجام شود در رشد بهتر و سریع تر درخت انار نقش بسزایی خواهد داشت.

برداشت میوه انار:

از سال پنجم تا ششم درخت انار شروع به میوه دهی می کند و می توان از میوه های آن چید. برداشت محصول حتما باید قبل از ترک خوردن میوه ها صورت گیرد.

در ادامه به توضیح مختصری از انواع انار می پردازیم؛

انار ملس ساوه:

این نوع انار دارای برگ های زیادی است. اندازه این انار نسبتا بزرگ بوده و ضخامتی متوسط دارد. از ویژگی های دیگر این نوع انار آبدار بودن آن است. انار ملس ساوه رنگ قرمز تیره ای دارد.

انار دانه سیاه رباب:

این نوع انار پوستی ضخیم داشته و مناسب ترین نوع انار برای صادرات است زیرا زمان بالایی از انبارداری تا نگهداری دارد. دانه های این نوع انار سیاه رنگ اند.

انار سیاه:

انار سیاه اندازه کوچکی دارد ولی دانه های آن درشت و شیرین است. این نوع انارزود رس بوده و بیشتر در عطاری ها به فروش می رسد زیرا در درمان بیماری هایی مثل زردی و یرقان پرفایده است.

انار شیرین یزد:

انار شیرین یزد دانه هایی به رنگ قرمز روشن و سفید دارد. پوست این نوع انار نازک بوده و عمر نسبتا کمی دارد.

انار خفر شیراز:

انار خفر دانه های سفید داشته و از انار اعلی قیمت کمتری دارد. در کشورهای اروپایی بیشتر از این نوع انار استقبال  میکنند زیرا دارای امگا۳ و امگا۶ است.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *