چگونه درخت لیمو ترش بکاریم؟ / چگونه درخت لیموترش پرورش دهیم؟

لیمو ترش یا لیمو یکی از انواع مرکبات است که درخت آن در مناطق گرمسیر کشت می شود. از لیمو ترش در آشپزی برای مزه دار کردن غذاها و به شکل خشک شده آن، آب لیمو و یا میوه تازه استفاده می شود. طعم ترش لیمو ترش به علت وجود اسید سیتریک در آن است و بسیاری افراد به همین دلیل است که محبوب شده و از آن بسیار استفاده می کنند.

درخت لیمو ترش حدود ۴ متر ارتفاع دارد و شاخه های آن بلند و برگ های سبز رنگ پهنی دارد که بیضی شکل اند. خود میوه لیمو هم ساختاری تخم مرغی و بیضی گونه دارد و رنگ زرد آن به زرد لیمویی شهرت دارد. لیمو به تدریج با شروع فصل سرما و زمستان آبدار تر می شود و زمان برداشت آن فرا می رسد. لیمو ترش خواص و فواید بسیاری دارد و در درمان بسیاری بیماری ها از آن استفاده می کنند. رایج ترین روش درمانی آن در درمان انواع سرماخوردگی های فصلی است. علاوه بر این متخصصین تغذیه توصیه می کنند همراه غذا و گوشت لیمو مصرف کنید تا هضم غذا را بهبود بخشد و موجب ناراحتی های گوارشی و معده نشود.

علاوه بر این مصارف خوراکی از لیمو ترش برای تهیه مواد آرایشی، بهداشتی و انواع پاک کننده ها استفاده می کنند.

حال که تا حدودی با لیمو آشنا شده اید و به خواص بی شمار آن واقف شدید می توانید برای کاشت آن در صورتی که با شرایط محیطی تان سازگار است اقدام کنید.

بهترین زمان برای کاشت درخت لیمو ترش فصل بهار است زیرا در فصل بهار دمای هوا در حدود ۲۰ درجه است که مناسب ترین دما برای کاشت و پرورش درخت لیمو می باشد. حداقل فضای موردنیاز برای کاشت درخت لیمو ۱۰ متر است.

برای کاشت گودالی با عمق یک متر حفر کرده و آن را با خاک پر کنید به طوری که سطح خاک به شکل تپه ایجاد شود.

خاک موردنیاز برای رشد درخت لیمو خیلی خاص نیست و در اکثر خاک ها می تواند رشد کند ولی بهتر است خاک مورد نظر اندکی اسیدی و همین طور غنی باشد. به طور کلی مرکبات در خاکی که زهکشی بهتری داشته باشد بهتر رشد می کنند. ترکیب خاک مناسب درخت لیمو باید حاوی ۳۰ درصد پرلیت و ۱۰ درصد پوکه صنعتی سبک و ۶۰ درصد کوکوپیت یا پیت ماس باشد. این ترکیب ایده ال امکان ایجاد باکتری و قارچ را کم میکند و در اوایل رشد قبل از استفاده از کود بهتر است از این ترکیب استفاده کرد.

این خاک به کوددهی به مقدار کافی هم نیاز دارد و باید متناسب با فصل آن کود دهی شود. در فصل بهار از کودهای شیمیایی و در فصل پاییز بهتر است کود دامی پوسیده به درخت داده شود.

علاوه بر خاک باید به آبیاری این درخت هم توجه شود. نیاز درخت لیمو به آبیاری در حد متوسط است و اگر به صورت عمقی هفته ای یکبار آبیاری شود کفایت می کند. البته در فصول گرم سال و زمانی که درخت در حال ثمره دهی است و میوه ها در حال رشد هستند میزان آبیاری باید بیشتر از قبل شود.

درخت لیمو باید در معرض نور کامل آفتاب قرار بگیرد تا رشد خوبی داشته باشد. یعنی باید در مکانی قرار بگیرد که حداقل  ۵ الی ۸ ساعت نور مستقیم خورشید را بتواند دریافت کند. البته این مقدار نباید در حدی باشد که باعث سوختن برگ های درخت لیمو شود. از نظر دمایی هم برخلاف بقیه مرکبات نسبت به سرما مقاوم تر بوده و تا دمای ۶ درجه هم خشک نمی شود. البته اگر درخت لیمو در گلدان کاشته شود می توان آن را قبل از سرما به مکانی گرم منتقل کرد.

از روش های مختلفی برای تکثیر درخت لیمو استفاده می کنند که اولین روشی که به ذهن هرکسی می رسد، از طریق کاشت بذر آن است که زمانی بالغ بر ۷ سال لازم است تا گیاه شروع به میوه دهی کند. روش دیگری که برای تکثیر درخت لیمو استفاده می شود قلمه زدن است که زمان مورد نیاز برای میوه دهی با این روش هم حدود ۳ الی ۴ سال است که به علت سریع تر بودن نسبت به کاشت بذر روش بهتری محسوب می شود. پیوندی که برای قلمه زدن به کار می رود حتما باید از درختی بالغ که میوه های آن رسیده اند باشد تا نتیجه مطلوبی داشته باشد.

اکنون به توضیح روش کاشت درخت لیمو از طریق بذر آن می پردازیم که چطور می توان درخت لیمو را کشت و پرورش داد.

اولین کاری که باید انجام دهید این است که هسته های لیمو را از آن جدا کنید. حتما دقت کنید این کار را با احتیاط انجام دهید که هسته های لیمو شکسته یا پوک نباشند و کاملا مغزدار و درشت باشند. حالا باید این دانه ها را درون آب گرم بگذارید تا به مدت دو روز خیس شوند. بعد از ۴۸ ساعت خواهید دید که پوست هسته های لیمو چگونه به آسانی جدا می شوند. البته بعد از اینکه دانه ها کامل خشک شدند این کار را انجام دهید و پوسته هسته ها را جدا کنید.

حال که دانه ها برای کاشت آماده شدند آنها را در یک گلدان مناسب و یا باغچه مورد نظر که همه امکانات آن را فراهم کرده اید بکارید. بلافاصه بعد از کاشت بذر و حین گذاشتن دانه ها در خاک، آن را آبیاری کنید سپس خاک را روی آن به اندازه حدود ۲ سانتی متر بریزید و دوباره روی آن آبیاری کنید. بهتر است برای اینکه رطوبت خاک حفظ شود یک پوشش پلاستیکی روی خاک بکشید تا علاوه بر مرطوب نگه داشتن خاک، سرعت جوانه زدن دانه ها را افزایش دهد. گلدان را در یک محیط گرم و آفتابی با دمای بین ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتی گراد قرار دهید. مدت زمانی که طول می کشد تا دانه ها جوانه بزنند زمانی حدود دو هفته است. بعد از گذشت دو هفته که جوانه ها کم کم قابل مشاهده شدند پلاستیک را از روی خاک بردارید تا شروع به رشد کنند.

البته لازم به ذکر است که بدانید برخی از درخت های لیموترش خودبارور نیستند و برای باروری شان بهتر است دو درخت کنارهم کاشته شوند.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *