چگونه نهال کیوی بکاریم؟ / چگونه نهال کیوی پرورش دهیم؟

کیوی از جمله میوه های پر طرفداری است که خواص بسیاری دارد. این گیاه از خانواده ی گیاهان گلدار از نوع دولپه های تک لپه ای است. شکل کیوی تخم مرغی و رنگ پوست آن قهوه ای و پرزدار است. داخل آن هم به رنگ سبز همراه با دانه های سیاه رنگ می باشد. کشور چین از اولین تولید کننده های این میوه خوش طعم است که و میوه ملی این کشور محسوب می شود. در کشور ایران هم کیوی به مقدار زیادی تولید می شود و شهر نشتاورد مهد کیوی ایران به حساب می آید.

همان طور که گفتیم کیوی خواص بالایی دارد و منبع غنی از ویتامین ث است به طوری که میزان ویتامین ث آن بیشتر از مرکباتی نظیر پرتقال و لیمو است. کیوی علاوه بر ویتامین ث، به مقدار زیادی پتاسیم، منیزیم و آهن دارد. این میوه کالری کمی دارد و از ابتلا به بیماری های قلبی و سرطان پیش گیری می کند.

بیشتر کشت هایی که برای این میوه انجام می گیرد به روش کشت بذر صورت می گیرد. مدت زمانی که طول می کشد تا نهال کیوی ثمره دهی کند ۳ الی ۷ سال است پس قبل از اقدام به کاشت و پرورش نهال کیوی ابتدا باید با مراحل کاشت آن آشنا شوید و امکانات لازم را فراهم کنید سپس اقدام به کاشت آن کنید. در ادامه به روش های کاشت نهال کیوی و چگونگی پرورش آن می پردازیم.

قبل از کاشت بذر کیوی باید به این نکته توجه کنیم که دنبال چه نوع میوه ای هستیم زیرا کیوی در سه نوع مختلف موجود است:

  • کیوی معمولی: این نوع کیوی که از دو نوع دیگر ارزان تر و نامرغوب تر است دارای پوستی زبر است ولی داخل آن به رنگ سبز و آبدار است. برای پرورش این نوع کیوی به دمای بین -۱ و ۷ درجه نیاز داریم.
  • کیوی طلایی: این نوع کیوی از کیوی معمولی خوش طعم تر است و داخل آن رنگ تقریبا زردی دارد. این کیوی نیاز به آب و هوای سردتری برای رشد دارد.
  • کیوی برری: این نوع کیوی از دو نوع قبلی به مراتب خوش طعم تر است و آب و هوای معتدل تری برای پرورش آن نیاز است. البته اندازه این نوع کیوی کوچک تر از کیوی معمولی و طلایی است.

برای کاشت بذر کیوی ابتدا باید بذر آن را بدست آوریم. بذر آن را می توانید از فروشگاه های کشاورزی و یا گل فروشی ها تهیه کنید. ولی ما به شما پیشنهاد بهتری داریم. توصیه می شود از بذر میوه مصرفی خود برای کاشت استفاده کنید زیرا می دانید در آخر نهال آن چه نوع محصولی به بار می آورد و از مرغوبیت و کیفیت آن آگاه هستید.

دانه های سیاه خوراکی داخل کیوی به عنوان همان بذر برای کاشت نهال استفاده می شوند. بعد از جدا کردن دانه ها از کیوی و شستن آنها مرحله کاشت شروع می شود.

دانه ها را در داخل یک دستمال مرطوب قرار داده و سپس درون یک ظرف پلاستیکی در دار در یک محیط گرم بگذارید تا شروع به رشد کند. حتما به این نکته توجه داشته باشید که دستمال تا زمانی که دانه ها رشد کنند و جوانه بزنند باید رطوبت خود را حفظ کند. در صورتی که رطوبت دستمال از بین رفت و خشک شد هم اگر دانه ها هنوز به طور کامل رشد نکرده باشند دستمال را مرطوب کنید و تا زمان رشد کامل آن ها منتظر بمانید.

حال بعد از اینکه دانه ها جوانه زدند ۳ الی ۴ دانه را همراه دستمال مرطوبی که در آن قرار دارند داخل گلدان یا باغچه مورد نظر قرار داده و تا جایی که همه بذر ها کاشته شوند ادامه دهید. حتما باید دانه ها را در معرض نور کافی به صورت غیرمستقیم قرار دهید، بهتر است پشت پنجره قرار بگیرد. دمای موردنظر برای این کار بین ۱۱ تا ۲۷ درجه سانتی گراد است. در صورتی که همه شرایط برقرار باشد بعد از ۲ الی ۳ ماه بذر ها جوانه زده و آماده کاشت می شوند.البته این مقدار در بذرهای مختلف متفاوت است و ممکن است کمتر و بیشتر هم شود.

نهال کیوی در سال های ابتدایی رشد خود بسیار به سرما حساس است به همین دلیل معمولا دو سال اول را در مکانی سربسته قرار می دهند و بعد از بزرگ شدن آن را به فضای باز انتقال می دهند.

برای رشد بهتر می توانید از کودهای مختلف همچون کود ژنریک استفاده کنید. قبل از اضافه کردن کود مناسب باید خاک مورد نظر برای کاشت نهال کیوی را آماده کنیم. خاک باید به اندازه کافی شخم زده شده باشد و سپس کود دهی صورت گیرد. البته مرطوب سازی و نمناک کردن خاک فراموش نشود. البته منظور از مرطوب سازی همان رطوبت کم است و لازم نیست مقدار زیادی آبیاری شود.

هنگام کوددهی باید حواستان جمع باشد که اطراف ریشه کوددهی صورت نگیرد زیرا این کار باعث خشک شدن ریشه می شود.

خاک مورد نیاز برای نهال کیوی باید اسیدی بوده و میزان  PH  آن بین ۶ تا ۶.۵ باشد. اگر خاک شما قلیایی است بهتر است آن را اسیدی کنید. علاوه بر این خاک مخصوص این نهال باید مرطوب بوده و زهکشی مناسبی هم داشته باشد.

برای اینکه شاخه های نهال هنگام رشد خم نشوند بهتر است از تکیه گاه و ستونی (ترجیحا چوبی) استفاده شود تا نهال به صورت صاف رشد کند و تبدیل به درخت شود. درخت کیوی تاک است بنابراین قادر است تا ارتفاع ۹ متر رشد کند پس اگر می خواهید به خوبی رشد کند از داربست ها و نرده های عمودی هم می توانید استفاده کنید. این داربست ها باعث میشوند نهال کیوی نور به میزان کافی دریافت کند.

لازم به ذکر است بگوییم درخت کیوی برخلاف بسیاری از درختان و گیاهان که همواره در معرض خطر از سوی آفات و حشرات مختلفی قرار دارند، دشمنی ندارد و از این بابت در امان است ولی حیوانات بسیاری به خوردن برگ های این درخت علاقه مند هستند به طوری که گربه ها هم از برگ های این درخت مصرف می کنند پس باید از این درخت در برابر حیوانات و پرندگان حفاظت شود.

این درخت هم مثل درخت های دیگر برای رشد و نمو بهتر به هرس کردن نیاز دارد. هرس کردن به منظور حذف شاخه های اضافی و برگ های اضافی و پیر از درخت انجام می شود تا شاخه ها و برگ های جوان جایگزین شوند.

درخت کیوی چون کمتر مورد حمله آفات و بیماری ها قرار می گیرد و کم بودن میزان خسارتی که به آن وارد می شود بیشتر از سایر درختان کشت و پرورش داده می شود و همواره یکی از گزینه های کاشت نهال است.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *