چگونه نهال گیلاس بکاریم؟ / چگونه نهال گیلاس پرورش دهیم؟

گیلاس یکی از محبوب ترین میوه های تابستانی است که معمولا دوقلو بوده و دارای هسته است. رنگ قرمز گیلاس به حدی زیباست که هر ببیننده ای را برای خوردن و امتحان کردن این میوه لذیذ جذب می کند. گیلاس در انواع مختلفی کاشت و رشد میکند که می توان به گیلاس شیرین، گیلاس خودرو یا وحشی و گیلاس ترش( یا همان آلبالو) اشاره کرد. گیلاس خودرو به درخت گیلاسی گفته می شود که بدون کاشتن رشد می کند و میوه می دهد.

میوه گیلاس کاربردهای مختلفی دارد و علاوه بر مصرف خوراکی آن به صورت میوه خام، در تهیه مربا و کمپوت هم از آن استفاده می شود. گیلاس دارای خواص بسیاری است و به گفته متخصصان تغذیه مصرف آن برای درمان بیماری های کبدی و کلیوی موثر است.

درخت گیلاس مثل بسیاری درختان دیگر برای کاشت و پرورش نیاز به تحقیق و شناخت کامل دارد. در پایان این مقاله که تا حدودی درباره گیلاس و درخت آن اشنا شدید می توانید اقدام به کاشت درخت آن کنید.

مدت زمانی که طول می کشد تا درخت گیلاس برای اولین بار به بار بنشیند ۳ الی ۴ سال است. بعد از این هم تقریبا ۷ سال طول میکشد تا درخت گیلاس به درختی کامل تبدیل شود. این درخت در هوای گرمسیری رشد نمی کند و برای رشد و نمو نیاز به آب و هوای سرد دارد. دانه های گیلاس بعد از کاشت باید در معرض سرما قرار بگیرند یعنی باید در فصل پاییز کاشته شوند تا در فصل بهار جوانه ها و نهال گیلاس نمایان شود.

مدت زمان رشد درخت گیلاس کوتاه است. اولین شکوفه های درخت گیلاس در اوایل فصل بهار ظاهر می شوند و در تابستان این شکوفه ها تبدیل به میوه می شوند.

در ادامه به کاشت درخت گیلاس با استفاده از هسته آن می پردازیم؛

بعد از اینکه هسته گیلاس را از آن جدا کردید آن را با آبی ولرم بشویید. سپس در یک ظرفی شیشه ای کودگیاهی ریخته و هسته ها را داخل آن بریزید و درپوش ظرف را ببندید. این لایه های هسته را به طور مرتب مرطوب ( نه کاملا خیس ) کنید. حال باید حدود ۲ ماه صبر کنید و هسته ها را در یک محیط خنک با درجه ۴ سانتی گراد حفظ کنید تا زمانش فرا برسد. بعد از این مراحل هسته ها را با ماسه بپوشانید تا مانع جوانه زنی آنها نشود. این پروسه جوانه زدن ممکن است دوماه یا حتی بیشتر طول بکشد پس شکیبا باشید.

کاشت و نگهداری گیلاس به این راحتی ها هم نیست و به دلیل حساس بودن گیلاس ممکن است به آفات و بیماری هایی دچار شود.

درخت گیلاس بعد از شکوفه دادن درگیر اولین آفت ها می شود به این صورت که مگس هایی سیاه در اطراف آن جمع شده و از شیره گیاهی گل های درخت گیلاس تغذیه می کنند و باعث انتقال ویروس و بیماری های مختلف به گل ها و درخت می شود. همچنین سوراخ هایی که برخی حشرات در روی برگ های درخت گیلاس بر جای می گذارند باعث می شود محل مناسبی برای ورود عفونت های قارچی به گیلاس به خصوص پس از بارش باران شود.

علاوه بر این موارد درخت گیلاس به خاکی که بسیار رطوبت دارد و یا ریشه هایی که دچار پوسیدگی شدید هستند هم حساس است.

بهتر است بعد از اینکه شکوفه های درخت گیلاس روی شاخه ها نمایان شدند با روغن های مخصوص درخت گیلاس اسپری شود تا آفت های آن از بین برود. این کار باید به صورت مداوم و با اسپری های مخصوص اجرا و سمپاشی شود. البته باید دقت داشته باشید که به هیچ وجه سمپاشی قبل از برداشت محصول انجام نشود زیرا این کار به محصول آسیب میرساند.

درخت گیلاس به هرس کردن هم نیاز دارد و این کار به منظور بهبود رشد درخت گیلاس انجام می گیرد. هرس کردن بهتر است سالی یکبار انجام شود و شاخ و برگ های پیر و خشکیده از درخت جدا شود تا شاخه های مرده در شاخه های جوان تاثیر نامناسبی نگذارد. علاوه بر این هرس کردن باعث می شود تا نور کافی به شاخه ها و برگ ها بتابد و درخت به صورت صاف و عمودی رشد داشته باشد و رشد بیش از حد آن هم کنترل شود. بهتر است هرس کردن در اوایل فصل بهار انجام گیرد.

خاک درخت گیلاس باید ویژگی های به خصوصی داشته باشد از جمله این ویژگی ها می توان به زهکشی مناسب آن اشاره کرد چون درخت گیلاس به رطوبت زیاد خاک علاقه ای ندارد و موجب خشکیدگی ریشه های آن می شود. خاک موردعلاقه ی درخت گیلاس لومی شنی است که شباهت زیادی به خاک های معمولی دارد با این تفاوت که مقداری شن هم در بین خاک وجود دارد. البته توجه داشته باشید که میزان اسیدی بودن خاک را خیلی زیاد نکنید که در رشد درخت مشکل ایجاد کند.

کوددهی یکی دیگر از کارهایی است که برای حفاظت از درخت گیلاس باید به آن توجه کرد. مقدار کود استفاده شده در خاک به نوع خاک بستگی دارد و بهترین کودی که می توان به این منظور استفاده کرد کود پوسیده دامی است که برای رشد نهال بسیار حائز اهمیت است. هنگام کوددهی باید این نکته را فراموش نکنید که کود با ریشه درخت نباید تماس داشته باشد چون کود موجب خشک شدن ریشه ها می شود و رشد آن را متوقف می سازد.

اگر هنگام آبیاری درخت از روش آبیاری قطره ای استفاده کنید با این روش علاوه بر این که در مصرف آب صرفه جویی می شود، جذب کودهای شیمیایی در خاک را هم سریع تر کرده و بهبود می بخشد.

بارندگی برای درخت گیلاس در فصل زمستان مفید و در تابستان که زمان برداشت محصول می باشد مضر است. علت مشکل ساز بودن باران در هنگام برداشت محصول این است که گیلاس بافت نرمی دارد و ممکن است بارش باران باعث شود که به میوه ها صدمه وارد شود. البته این بدان معنا نیست که در فصل تابستان از ابیاری درخت گیلاس خودداری کنید بلکه درخت گیلاس هم مانند سایر درختان در صورت خشک شدن دچار کاهش محصول خواهد شد. پس بهتر است هفته ای ۲ الی ۳ مرتبه درخت آبیاری شود.

درخت گیلاس در دوره استراحت خود یعنی در فصل سرد سال به سرمای کافی نیاز دارد و این میزان نیاز در حدود ۹۰۰ تا ۱۸۰۰ ساعت دمای زیر ۵ تا ۷ درجه است. البته نور خورشید هم هرچقدر به این درخت بیشتر بتابد میوه های شیرین تری به بار می آید و مقدار آن هم در حدود ۶ تا ۸ ساعت در روز کفایت می کند.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *