چگونه نهال بادام تولید کنیم؟ / چگونه نهال بادام درست کنیم؟

تولید و کاشت نهال بادام مثل سایر نهال ها قواعد و اصولی می طلبد و باید طبق آن ها پیش رفت تا نتیجه ی مطلوب از آن حاصل شود. بادام جزو آن دسته از میوه های بسیار مفید است که ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. مصرف زیاد بادام ممکن است باعث مسمومیت هایی در کودکان و حتی بزرگسالان شود زیرا حاوی مقداری سیانور دو پتاس و اسید سیاندریک است به همین دلیل مصرف روزانه بیش از ۱۰ عدد در کودکان و ۵۰ عدد در بزرگسالان به هیچ وجه توصیه نمی شود.

و اما درخت بادام به چه شکل است؟ برای کاشت نهال بادام ابتدا باید بدانیم درخت بادام چه ویژگی هایی دارد. درخت بادام دارای برگ های باریک به طول ۱.۵ تا ۷ متر است که متراکم شده اند. برخی از درختان بادام هم هستند ظاهر زیبایی دارند ولی میوه نمی دهند و معمولا به خاطر ظاهری که دارند کاشته و پرورش داده می شوند.

بادام در دو نوع تلخ و شیرین موجود است که نوع تلخ آن به دلیل داشتن سیانید سمی بوده و کاشتن آن توصیه نمی شود. برای کاشتن بادام باید دانه شیرین آن کاشته شود تا بادام شیرین بهره برداری شود. بادام داخل میوه هایی شبیه به هلو رشد میکند.

البته بهتر است بدانید که درخت بادام در آب و هوای سرد رشد نمی کند و بیشتر در کشورهای خاورمیانه اقدام به کاشت آن می کنند.

برای کاشت نهال بادام هم می توانید دانه بادام را از مغازه ها و گلخانه ها تهیه کنید ولی علاوه بر آن می توان از نهال آماده بادام هم استفاده کرد. اگر از نهال بادام برای کاشت درخت بادام استفاده کنید برای کاشت آن باید داخل باغچه خود حفره و سوراخی بزرگتر از ریشه نهال ایجاد کنید.

همچنین لازم است بدانید که برای کاشت درخت بادام باید سوراخی عمیق حفر کرده باشید تا  ریشه ها در عمق خاک جای گیرند و به صورت عمیق آبیاری کنید تا ریشه ها به راحتی رشد کنند. البته در مناطق بادی ممکن است نهال بادام در ابتدا به خوبی رشد نکند ولی بعد از حدود یک سال یا بیشتر به تدریج خود را پیدا کرده و به راحتی رشد می کند.

میزان نوردهی و آفتاب  گیری مناسب برای رشد نهال بادام از جمله عوامل مهمی است که باید به آن توجه شود و به میزان کافی صورت گیرد.

خاک مورد نیاز برای رشد بهتر و سریع تر نهال بادام باید بسیار نرم و سبک باشد و اصلا سختی و سفتی نداشته باشد. همچنین باید خاک زمین به اندازه کافی شخم زده شده باشد. عمق خاک برای کاشت دانه باید بین ۲.۵ تا ۵ سانتی متر باشد و روی آن کامل با خاک پوشانده شده باشد و به شکلی باشد که آب در اطراف ریشه جمع نشود. بهتر است به خاک مقداری ماسه هم اضافه کنید تا زهکشی خاک به خوبی انجام شود. علاوه بر این ها باید مکانی که دانه بادام در آن کاشته می شود با صفحات شبکه دار پوشانده شود تا از خورده شدن و نابود شدن دانه های بادام توسط جانوران جلوگیری شود. البته گاهی وقت ها یک دانه بادام کافی نیست و بهتر است چند دانه بادام کاشته شود تا نهالی جوانه بزند.

زمان مناسب برای کاشت درخت بادام در اوایل فصل پاییز است تا دانه بادام فصول سرد سال را زیر خاک بماند و با شروع فصل بهار از خاک بیرون بیاید و شروع به رشد کند.

با اینکه  درخت بادام تحمل خشکی بالایی دارد ولی آبیاری نهال بادام هم باید در سال اول کاشت به مقدار فراوان باشد و در فصول گرم سال مثل تابستان حداقل یک بار در هفته غرقاب شود. البته لازم به ذکر است که درختان خاکی که خیلی مرطوب باشد را نمی توانند تحمل کنند. تابستانی که این درختان به خوبی رشد میکنند باید گرم و خشک و زمستان آن معتدل باشد تا رشد مطلوبی داشته باشد. در غیر این صورت نهال شما ثمردهی مناسبی نخواهد داشت.

درخت بادام ریشه ای بسیار عمیق دارد به همین دلیل خاک حاصل خیز در رشد آن بسیار تاثیرگذار است. خاک نهال بادام و اطراف آن باید هر چند وقت یکبار از لحاظ آفت ها و بیماری های قارچی و… به طور دقیق بررسی و کنترل شود و در صورت وجود با صابون های مخصوص حشره کش نابود شود تا آلودگی آن کل ریشه و نهال را درگیر نکند. شکوفه های درخت بادام به علت شیرینی که دارند زنبورهای زیادی را دور خود جمع می کنند که نگران کننده نیست و برای رشد و شکوفایی درخت اتفاق بسیار خوشایندی است.

کود موردنیاز برای درخت بادام نیتروژن و انواع کوهای آلی است که فوق العاده در رشد آن موثرند زیرا این نوع درخت به نیتروژن و فسفر کافی برای رشد نیاز دارد.

البته ممکن است درخت بادام به بیماری و عفونت قارچی دچار شود و طی این اتفاق برگ های آن قهوه ای می شود. در صورتی که این برگ های قهوه ای نمایان شد باید به سرعت این برگ ها را از نهال جدا کنید تا برگ های دیگر هم آلوده نشوند. می توان علاوه بر قطع این برگ ها آنها را سوزاند تا قارچ و سایر آفت ها بیش از این تکثیر نشوند. بعد از پاکسازی درخت از این عفونت قارچی ایجاد شده، درخت را با بوراکس اسپری کنید تا به شکل قطعی درخت را از شر این بیماری درمان کرده باشید.

علاوه بر موارد بالا نهال بادام را باید به شکل درست در زمان درست آن هرس شود تا برگ های پوسیده و مرده آن از برگ های سالم جدا شود. هرس کردن نهال بادام با توجه به فصل آن متفاوت است و بهتر است این کار در زمستان صورت گیرد. بعد از هرس کردن هم باید شاخه ها و نواحی اطراف درخت باید با اسپری های مخصوص کاملا پاکسازی شود تا کرم های موجود در اطراف از بین برود.

نهال بادام بعضا به تنهایی نمی تواند رشد کند و برای رشد و میوه دهی نیاز به یک درخت دیگر هم برای گرده افشانی دارد تا بارور شوند. برای اینکار دو درخت را کنارهم بکارید تا با درهم تنیده شدنشان به گل هایشان اجازه گرده افشانی و سرانجام میوه دهی بدهند.

همواره این را به یاد داشته باشید که هر گل و درختی نیاز به مراقبت و رسیدگی دارد تا زنده بماند و مثمر ثمر باشد.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *