چگونه نهال پرتقال بکاریم؟/ چگونه از نهال پرتقال مراقبت کنیم؟

پرتقال میوه ای از خانواده مرکبات است که به دلیل دارا بودن ویتامین ث بالا از میوه های مفید و پرطرفدار به شمار میرود. نوع اولیه پرتقال در ابتدا تلخ بود ولی به مرور زمان و مهندسی های ژنتیکی شیرین شد و طرفداران زیادی پیدا کرد.

اگر بخواهیم ویژگی های درخت پرتقال را توصیف کنیم باید اینگونه بگوییم که درخت همیشه سبز پرتقال درختی تقریبا کوچک با ارتفاع حدود ۱۰ متر است که دارای برگ های سبز تیره با گل ها و شکوفه های سفید رنگ است که میوه هایی نارنجی رنگ با پوست نسبتا ضخیم دارد که بسته به نوع درخت پرتقالی نارنجی، زرد و یا پرتقال خونی(قرمز رنگ) ثمر می دهد.

کاشتن درخت پرتقال علاوه بر میوه و فوایدی که دارد باعث زیبا تر شدن محیط و خوش بویی آن می شود.

اگر به کاشتن نهال پرتقال فکر کرده باشید شاید تصور شما این باشد که با کاشتن یکی از دانه های پرتقال خواهید توانست نهال پرتقال بکارید و در آینده ای نزدیک از ثمره و میوه آن استفاده کنید.

ولی این روش کاشت بذر پرتقال بسیار ناکارآمد است با این کار حتی اگر شروع به رشد کند و پوسیده هم نشده باشد سالیان سال (حدود ۷ تا ۱۵ سال ) زمان می خواهد تا میوه بدهد.

تولید کنندگان تجاری از روش هایی مثل قلمه زنی برای کاشت نهال پرتقال استفاده میکنند زیرا هم سریع تر است و هم به صرفه تر. قلمه زدن باید از یک ساقه زیرزمینی از درخت پرتقالی پربار به یک شاخه جوان انجام شود.

برای کاشتن درخت پرتقال باید خاک زمین موردنظر را از چند ماه قبل آماده کنید و خاکی حاصل خیز در زمینی بدون هیچ گونه نشست. برای این کار حاضر کرده باشید. اگر زمین نشست داشته باشد ریشه ها از خاک بیرون می زند و باعث پوسیدگی نهال می شود. نکته دیگر که باید به آن توجه شود فاصله نهال از سطح زمین است که باید کمی بالاتر از سطح زمین قرار بگیرد تا ریشه های درخت به راحتی تنفس کنند و هنگام آبیاری، آب به همه قسمت های ریشه برسد. زمین باید زهکشی شده باشد یعنی اب داخل آن در جریان باشد و بصورت ایستا نباشد زیرا در این حالت باعث خشک شدن ریشه شده و موجب پوسیدگی آن می شود. حتی اگر نهال را در گلدان هم کاشته باشید باید به این مورد توجه داشته باشید و سوراخی در انتهای آن ایجاد کرده باشید که آب در جریان قرار بگیرد. بعد از آماده سازی خاک مورد نظر باید ریشه های نهال پرتقال کاملا پاکسازی شود برای این کار باید ریشه های کنده شده ونابود شده را جدا کنید زیرا این ریشه ها دارای میکروب و باکتری هستند که در صورت قطع نکردن شان میکروب خود را به دیگر ریشه ها هم انتقال داده و ریشه های دیگر هم آسیب می بینند.

نهال پرتقال هم مانند سایر نهال ها نیاز به رسیدگی و توجه دارد. به طور کلی هر نهالی مراقبت های خاص خود متناسب با ویژگی های خود را به دنبال دارد.

درخت پرتقال برای رشد خود به نور زیاد نیاز دارد. نور مورد نیاز برای درخت پرتقال بین ۶ تا ۸۹ ساعت در روز است میزان گرمای موردنیاز برای درخت پرتقال کاملا معمولی است ولی خاک آن باید حتما قلیایی باشد و ۵۰ تا ۷۰ درصد هم رطوبت داشته باشد.

مهم ترین نکته ای که در نگهداری نهال پرتقال حائز اهمیت است بخش آبیاری آن است که باید به موقع و به مقدار نیاز آن انجام شود. البته میزان ابیاری در فصول مختلف سال با توجه به میزان بارش سالیانه آن فصل متفاوت خواهد بود. به طور کلی  آبیاری آن باید به صورت منظم و در فصل بهار انجام گیرد تا از پژمردگی احتمالی آن جلوگیری شود ولی در فصل پاییز نباید نهال پرتقال را آبیاری کرد زیرا آبیاری صحیح هر نهال در زمان مناسب آن در کیفیت و باروری آن تاثیر بسزایی خواهد داشت. میزان آبیاری آن باید حدود ۲.۵ تا ۴ سانتی متر در خاک باشد. در هنگام آبیاری باید به سردی و گرمی اب هم توجه داشته باشید مثلا در فصول گرم سال مثل تابستان باید قبل از ابیاری آب داغ را کامل تخلیه کنید و سپس به آبیاری بپردازید. این موضوع در مورد سردی بیش از حد آب هم صادق است و باید رعایت شود زیرا سردی و گرمی بیش از اندازه به ریشه درخت اسیب جدی وارد میکند و موجب زردی و پژمردگی برگ های درخت می شود.

در خصوص بارور کردن بهتر و بیشتر نهال پرتقال لازم است از کودهایی مثل نیتروژنه استفاده کرد تا ثمره آن پرتقالی مرغوب باشد. میزان کود مصرفی شما برای این کار باید حدود ۵۰۰ گرم تا ۱ کیلوگرم باشد و حاوی مواد مغذی چون پتاسیم و فسفر و … باشد. البته بهتر است برای رسیدگی بهتر همواره خاک و کود آن را مورد آزمایش قرار دهید تا نسبت مواد داخلی آن را دقیق تر بدانید.

همانطور که توضیح دادیم درخت پرتقال برای رشد سریع تر و باروری بهتر به موادمغذی نیاز دارد. برای این کار لازم است یک بار در اوایل بهار و یک بار هم در اوایل پاییز به آن کود مناسب متعادل از نوع NPK 6-6-6 بدهید چون درخت در حال رشد به کود نیاز دارد. البته می توانید از کودهای دیگر موجود در بازار که مخصوص مرکبات هستند هم استفاده کنید. این کار قبل از ثمردهی درخت بسیار مهم است و باید به درستی و در زمان مناسب آن انجام شود.

برای محافظت بیشتر باید هر سال یک الی دوبار برگ های نهال پرتقال را سمپاشی کنید تا سموم آن از بین برود. سمپاشی درخت پرتقال بهتر است اواخر فصل بهار تا اوایل فصل پاییز طی ۲۰ روز صورت گیرد.

نهال پرتقال هم به هرس کردن احتیاج خواهد داشت پس لازم است شاخه هایی که آسیب دیده اند و به اصطلاح مرده اند را هرس کنید. میزان هرس باید حدود نیم متر برای هر شاخه باشد که از سطح زمین فاصله دارد البته هرس کردن هم زمان مخصوص خود را دارد و باید در آن زمان انجام شود تا درختی پربارتر و محصولی با کیفیت تر را منجر شود.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *