چگونه نهال انبه بکاریم؟ / چگونه از نهال انبه مراقبت کنیم؟

میوه انبه یکی از میوه های گرمسیری است که در کشورهای گرمسیر به ویژه هند و پاکستان و…  تولید و پرورش داده می شود و به سایر کشورها صادر می شود. از میوه ی انبه علاوه بر مصرف خوراکی و تهیه نوشیدنی و انواع طعم دهنده ها و رنگ دهنده ها، در صنعت عطر هم کاربرد دارد. برگ های درخت انبه هم کاربرد تزئینی و زینتی دارد علاوه بر این از برگ درخت انبه برای تقویت پوست و موی سر استفاده می کنند.

در صنعت دارویی هم از انبه برای افراد مبتلا به فشار خون به علت داشتن پتاسیم آن توصیه می شود. علاوه بر این مصرف انبه برای تقویت دستگاه گوارشی انسان و سلامت کلیه ها هم مفید است. البته آهن بالای انبه از ابتلا به بیماری های کم خونی و آنمی هم جلوگیری می کند.

لازم به ذکر است که برخی از افراد به میوه هایی مثل انبه که پوست این چنینی دارند حساسیت دارند پس باید قبل از مصرف پوست آن را جدا کنید تا دچار خارش و آلرژی نشوید.

درخت انبه از جمله درختان تنومند و مرتفع است که تا ۴۰ متر ارتفاع هم برایش دیده شده است. قطر قسمت های شاخه درخت هم به اندازه ای بالغ بر ۱۰ متر می رسد. گفته می شود درخت انبه عمر طولانی هم دارد و بعد از چند صد سال هم میوه می دهد. اما برگ های درخت انبه که در ابتدا صورتی و سپس قرمز می شود تا بعد از گذشت زمان کافی به رنگ سبز تیره تبدیل می شود و شکوفه های درخت انبه هم سفید رنگ با اندازه حدودی ۱۰ تا ۴۰ سانتی متر است که ۵ گلبرگ دارند.

انبه بعد از گذشت ۳ الی ۶ ماه کامل رسیده و آماده چیدن می شود. وزن آن از ۵۰۰ گرم تا ۲ کیلوگرم است. رنگ انبه بستگی به محیطی که در آن رشد کرده است دارد و رنگ هایی مثل زرد، نارنجی، سبز و حتی قرمز دارد. در وسط میوه هسته انبه وجود دارد که بعد از رسیدن میوه بوی ملایمی از آن خارج می شود.

رشد درخت انبه نیاز به زمان تقریبی ۸ سال دارد پس باید صبور باشید.

برای کاشت نهال انبه می توانید از هسته آن استفاده کنید اگر انبه رسیده باشد قسمت داخلی هسته ی آن به راحتی از هسته میوه جدا می شود ولی در غیر این صورت مجبورید با چاقو به آرامی آن را جدا کنید و سپس قبل از کاشت شست و شو دهید. نکته ای که باید به آن توجه شود این است که اگر در منطقه گرمسیر زندگی نمی کنید و تمایل دارید حتما درخت انبه بکارید باید شرایط مناسب را در گلخانه یا گلدان و… فراهم کنید تا به نتیجه مطلوبی که در پی آن هستید برسید. بعد از کاشت بذر انبه اگر گرمای کافی به آن رسیده باشد و علاوه بر گرمای کافی مقدار کمی رطوبت و نور به میزان کافی خواه طبیعی باشد خواه مصنوعی هم تامین شده باشد بذر شما کم کم شروع به جوانه زدن خواهد کرد. البته از همه هسته های انبه نمیتوان لزوما برای کاشت نهال استفاده کرد زیرا برخی از آنها فقط با روش های قلمه زنی و پیوند زنی تبدیل به درخت انبه شوند.

شما می توانید به جای این روش از تهیه نهال آماده برای کاشت نهال انبه استفاده کنید تا نیازی به این مراحل بالا نداشته باشید و کمی از کارتان سبک تر شود.

خاکی که درخت انبه برای رشد و شکوفایی نیاز دارد بهتر است زهکشی شده و حاوی ترکیبات کوکوپیت و پرلیت خاک برگ و پیت ماس همراه خاک معمولی باشد، البته انبه به این شدت هم حساس نیست و می توانید فقط از خاک معمولی هم استفاده کنید.

نهال انبه هم مثل سایر نهال ها ممکن است درگیر آفت های گیاهی و شته و کنه شود و به درخت انبه به شدت آسیب برسانند پس باید خاک نهال انبه و اطراف نهال را به صورت مداوم بررسی و کنترل کنید تا در صورت دیدن چنین مشکلی سریع اقدام به قطع کردن و حذف برگ های آلوده کنید تا برگ های دیگر تحت شعاع قرار نگیرند و آلودگی ها از گیاه ریشه کن شوند.

البته درخت انبه به علت شکل گنبدی که دارد زیاد نیاز به هرس کردن ندارد زیرا به صورت متناسب رشد می کند. ولی به طور کلی هرس کردن برای کنترل آفات و عملکرد بهتر در رشد نهال ضروری است و نهال جوان باید حدود ۲.۵ تا ۳.۵ فوت هرس شود تا باعث تسریع رشد گیاه شود.

در درختان جوان ۲-۳ سال باید هرس پیوسته صورت گیرد تا رشد سریع آن که به صورت طولی رخ می دهد کنترل شود تا به صورت عرضی هم به مقدار کافی رشد کند. این کار باعث بهبود باروری درخت خواهد شد.

اگر درخت انبه آفت زده شود برای اینکه مقاومت ریشه و ساقه درخت را بیشتر کنند ساقه های جوان را قلمه می زنند. با این کار هم رشد درخت هم سریع تر می شود و هم نهال به درختی بسیار مقاوم تبدیل شده و باروری بهتری نیز خواهد داشت.

آبیاری درخت انبه به صورت دوره ای  و متناسب با وضعیت آب و هوایی آن منطقه صورت می گیرد. ابیاری نهال جوان باید به صورت مداوم و پیوسته انجام گیرد ولی در درختان مسن تا زمانی که سطح خاک گیاه دچار خشکی نشده باشد نیاز به آبیاری نخواهد داشت ولی همان طور که گفتیم در دوره ای که در نهال انبه حال جوانه زدن است آبیاری و حفظ رطوبت گیاه ضروری است. البته بهتر است در دوره ۲ ماهه تا ۲.۵ ماهه قبل از این که درخت شروع به گلدهی کند از ابیاری آن خودداری شود تا گلدهی بهتری صورت بگیرد.

کود دهی برای درخت انبه در سال های ابتدایی باید به طور متوسط ماهی یکبار در تمام فصول سال صورت گیرد. این کار باید مداوم انجام شود تا بعد از گذشت ۵ الی ۸  سال ثمره آن برای شما نمایان شود. البته با گذشت زمان این اندازه کوددهی در فصول پر بارش باید انجام شود. بعد از ظاهر شدن میوه ها هم باید شکیبا باشید تا میوه ها کامل خوش رنگ و قابل چیدن باشند سپس از آنها برداشت کنید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *