چگونه نهال پسته بکاریم؟/ چگونه نهال پسته تولید کنیم؟

پسته گیاهی دوپایه از خانواده ی پسته سانان است که در مناطق معتدل گرم به خوبی رشد می کند ولی سرمای مناطقی که آب و هوای سرد و خشک و یا گرمای طاقت فرسا دارند را نمی تواند تحمل کند. البته تا حدی در برابر گرما و سرمای بسیار کم و ملایم می تواند از خود مقاومت نشان دهد.

پسته یکی از اقلام صادراتی کشور ایران محسوب می شود و از این بابت جزو ثروت های ملی محسوب می شود. اغلب مردم تصور می کنند مرکز پسته مرغوب ایران استان کرمان و شهر رفسنجان است این در حالی است که در نزدیکی رفسنجان شهر کوچکی به نام “انار” وجود دارد که مقدار قابل توجهی از صادرات پسته از این شهر است. البته در شمال شرقی ایران و کشورهای آسیای مرکزی هم پسته به صورت خودرو وجود دارد. پسته به طور کلی نزدیک ۶۰۰ گونه و ۶۰ جنس را داراست.

پسته یکی از میوه های بسیار مفید است که در آجیل هم از آن استفاده می شود.

همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم پسته گیاهی دوپایه است پس درختان غیر هم جنس از هم دیگر مجزا باشند و در صورتی که با کشت بذر پسته به هم پیوند نخورده باشند همچنان بر دو نوع نر و ماده خواهند بود. کاشت نهال پسته با روش کاشت بذر ممکن است مدت زمان بیشتری به طول بینجامد تا نتیجه مطلوبی از آن حاصل شود. علاوه بر این امکان ایجاد تنوع ژنتیکی بین درختان هم بیشتر میشود که احتمال زیاد نتیجه مطلوبی نداشته باشد بنابراین در کاشت نهال باید از درختی که  محصول زیاد و مرغوب دارد استفاده کرد.

برای کاشت پسته بهتر است از روش کاشت مستقیم استفاده کرد تا میزان رشد نهال پسته افزایش یابد.

در روش کشت مستقیم، پسته را به طور مستقیم در زمین می کارند. در روش مستقیم باید از پسته هایی که با دست پوست گرفته شده اند استفاده کنید زیرا پسته های پوست گرفته شده با دستگاه برای این روش مستقیم مناسب نیستند.

قبل از کاشت هر نهال میوه داری باید مطالعه کافی درباره نوع میوه آن، نوع خاک مورد نیاز آن، منطقه آب و هوایی مناسب برای رشد گیاه، میزان آبیاری و تابش نور آفتاب و … داشته باشیم.

هر نهالی علاوه بر دانستن اطلاعاتی درباره ویژگی ها و نحوه رشدش به توجه و نگهداری مخصوص به خود هم نیاز دارد.

درخت پسته در هر نوع خاک با هر جنسی میتواند کاشته شود ولی بهتر است زمینی که برای کاشت نهال پسته انتخاب می کنید اصلا شور نباشد. علاوه بر این اگر زمین کم عمق و سخت و سنگی هم باشد نتیجه ی خیلی مطلوبی نخواهد داشت. در نتیجه بهتر است خاک مورد نیاز برای کاشت نهال پسته خاک شنی یا رسی با قابلیت زهکشی مناسب باشد و همینطورعمق بیشتری داشته باشد. خاک یکنواخت تر با درجه سختی کم هم میزان رشد نهال پسته را افزایش می دهد.

میزان آبیاری مناسب برای نهال پسته خیلی زیاد نبوده ولی این به این معنا نیست که اصلا نیاز به آبیاری ندارد.

بذر پسته ای که برای کاشت نهال پسته تهیه می کنید باید سالم باشد و دچار آفت و بیماری های قارچی میوه ای نشده باشد. اگر بنه را به عنوان پایه برای این کار انتخاب کنید مزیت هایی مثل مقاومت بالا در مقابل خشکی دارد ولی عیب آن حساسیت به گموز و ورتیسلیوم است علاوه بر این در سال های اولیه کاشت رشد بطنی دارد که از عیب های دیگر این روش محسوب می شود. در کل به علت داشتن عیب های زیادش معمولا مورد استفاده قرار نمی گیرد و بذر هایی بیشتر مورد استقبال قرار می گیرد که از نوع اهلی، قزوینی و بادامی باشد. نوع دیگری هم وجود دارد که بنه باغی نام دارد که از نوع هیبرد است  و بسیار به ریشه حساس می باشد. بنابراین همواره باید با هر روشی آشنا باشید تا متناسب با محل کاشت و ویژگی های آب و هوایی منطقه اقدام به کاشت نهال پسته ی مورد نظر بکنید.

بهترین زمان برای کاشت بذر پسته اواخر سال و یا اوایل فصل بهار است. بذر پسته ابتدا باید ۱ الی ۲ روز در اب خیس خوابانده شود. بهتر است دو سه بار آب آن را تعویض کنید. سپس با مواد سم کش و آفت کش از هر گونه آلودگی پاکسازی و ضدعفونی شود. بعد از شست و شو و پاکسازی بذر باید آن ها را در داخل کیسه های پارچه ای نخی مرطوب قرار داده تا به مدت ۴ الی ۵ روز در آن باقی بماند. لازم به ذکر است که این رطوبت همواره باید حفظ شود تا پارچه و در نتیجه بذر خشک نشود. دمای مناسب برای جوانه زدن بذر پسته ۲۰ الی ۳۰ درجه سانتی گراد است که البته این دما برای هر جنس بذری متفاوت است. اگر بخواهید سرعت جوانه زدن بذر را افزایش دهید بهتر است ازخراش دهی با اسید سولفوریک و سپس غوطه ور کردن در آب استفاده کنید این کار باعث می شود در مدت ۱ الی ۲ ساعت بذرتان جوانه بزند. بعد از رشد جوانه ها به اندازه ی نیم سانتی متر می توانید از آن ها برای کاشت استفاده کنید.

بهترین وقت و مناسب ترین زمان برای کاشت نهال بستگی به شرایط جوی و محیط دارد. ولی بهتر است  در روزهای خیلی گرم، خیلی سرد و یا روزهای طوفانی از کاشت نهال پسته خودداری کنید. اگر در منطقه ای با آب و هوای گرم و معتدل یا نیمه خنک زندگی می کنید فصل پاییز مناسب ترین گزینه برای کاشت نهال پسته است. ولی اگر در منطقه ای با آب و هوای سرد و خشک زندگی می کنید بهتر است صبر کنید تا سرما و یخبندان به پایان برسد و سپس اقدام به کاشت نهال پسته کنید. فقط همواره باید به این نکته توجه داشته باشید که همزمان باید طوری زمان بندی داشته باشید که با پایان کاشت نهال پسته در فصل پاییز ریشه نهال پسته با خاک به اندازه کافی انس گرفته باشد.

نکته آخر این که هنگام کاشت نهال پسته توجه کنید که جوانه آن به سمت پایین باشد. بعد از کاشت روی خاک را با خار و خاشاک بپوشانید تا از پرندگانی مثل کلاغ در امان باشد.

 

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *