چگونه نهال گوجه سبز بکاریم؟ / چگونه نهال گوجه سبز پرورش دهیم؟

گوجه سبز یکی از میوه های فصل تابستان است که طرفداران بسیاری دارد. گوجه سبز همان طور که از نامش پیداست میوه ای سبز رنگ و گاها با گذشت زمان زرد رنگ و قرمز می شود و رفته رفته از میزان ترشی آن کاسته می شود. گوجه سبز دارای پوستی نازک و هسته ای غیر خوراکی است. درخت گوجه سبز از سال های بسیار دور در کشور چین تولید و به جهان عرضه شد و خیلی زود جزو میوه های محبوب جهان شناخته شد. البته عده ای هم معتقدند که گوجه سبز برای اولین بار در کشور فرانسه از پیوند درخت آلو بدست آمد و به دنیا معرفی شد.

از گوجه سبز علاوه بر مصرف آن به صورت میوه تازه، به صورت تنقلات ترشی و خشکبار به دلیلی مزه ترشی که دارد استفاده می شود. همینطور پخته آن در انواع خورشت ها استفاده می شود. گوجه سبز سرشار از کربوهیدرات و پروتئین است و مصرف آن موجب ایجاد تعادل اسید و باز در جریان خون می شود. همچنین مصرف گوجه سبز باعث کاهش فشار خون و چربی خون شده و عملکرد معده و روده را بهبود می بخشد. البته باید در مصرف گوجه سبز زیاده روی نکنید زیرا مصرف بیش از اندازه گوجه سبز هم باعث نفخ و ناراحتی های معده خواهد شد.

منطقه ایده آل و مناسب برای کاشت و پرورش درخت گوجه سبز آب و هوای معتدل است. درخت گوجه سبز نباید در آب و هوای سرد کاشته شود زیرا گوجه سبز در آب و هوای سرد تغییر رنگ داده و تاثیر نامطلوبی در ظاهر و   طعم آن می گذارد. درخت گوجه سبز بیشتر در شمال و شمال غرب ایران تولید و پرورش داده می شود.

درخت گوجه سبز ارتفاعی در حدود ۳.۵ الی ۴.۵ متر دارد. شکوفه های درخت گوجه سبز در فصل بهار غنچه داده و شکوفا می شوند. شکوفه های درخت گوجه سبز به رنگ سفید هستند و بعد از آنها برگ های گوجه سبز شروع به رشد می کنند.

طول عمر درخت گوجه سبز تقریبا ۷۰ سال تخمین زده شده است و از ۴ سالگی میوه دهی آن آغاز شده و با افزایش سن میوه های مطلوب تری به بار می آورد و ثمره دهی عالی آن تا نصف عمر درخت ادامه پیدا می کند و از ۴۰ سالگی به بالا تعداد میوه هایی که درخت گوجه سبز می دهد کمتر شده و کیفیت آنها نیز کاهش می یابد.

کشت درخت گوجه سبز به  روش های مختلفی انجام می شود که رایج ترین آن  کاشت از طریق هسته گوجه سبز و روش مرسوم دیگر کاشت به روش پیوند زدن می باشد.

در روش اول که کاشت از طریق هسته انجام می شود بدین صورت است که باید هسته گوجه سبز کاملا رسیده و سالم را از میوه جدا کنید و سپس در یک مکان خشک و خنک قرار دهید تا رطوبتی روی آن باقی نماند. بعد از خشک شدن هسته گوجه سبز باید بعد از سه ماه در خاک اره قرار داده شود تا در دمای پایین نیازش به سرما برای جوانه زدن تامین شود و بعد از این مدت در خاک مناسب زیر دمای مستقیم آفتاب کشت شده و به ادامه رشد خود بپردازد.

پیوند زدن دومین روش پر استفاده ای است که برای کاشت نهال گوجه سبز استفاده می شود. البته باید بگوییم روش دوم روش بهتر و سریع تری برای کاشت نهال گوجه سبز محسوب می شود. این روش به این صورت است که پیوند از درخت باید در اواخر فصل بهار یا اوایل تابستان گرفته شود زیرا در این زمان درخت در حال پوست انداختن است و اگر پیوندک در این زمان تهیه شود باعث افزایش محصول و بهبود کیفیت میوه در درختی که میخواهید بکارید خواهد شد.

البته لازم به ذکر است برای پیوند زدن علاوه بر درخت گوجه سبز می توان از درخت آلو و بادام نیز برای این کار استفاده کرد.

نهال گوجه سبز شباهت بسیاری به درخت آلو دارد. به نوعی می توان گفت آلو، گوجه سبز کاملا رسیده است. مقاومت گوجه سبز نسبت به سرما زیاد بوده و نهایت دمایی که می تواند تحمل کند دمای کمتر از ۳۰ درجه سانتی گراد است.

درخت گوجه سبز درخت متعلق به دمای آب و هوای معتدل و سرد است و برای این که گلدهی کند نیاز به آب و هوای نسبتا سرد در زمستان دارد. البته مقاومت درخت گوجه سبز نسبت به آب و هوای گرم هم زیاد بوده و در فصل تابستان تا ۴۰ درجه بالای صفر را هم می تواند تحمل کند در صورتی که دچار خشکی و کم آبی نشود.

گوجه سبز در برابر خاک های سنگین و مرطوب هم مقاومت بالایی نسبت به دیگر میوه های مشابه از خود نشان می دهد و در این گونه خاک ها هم می تواند رشد کند. ولی نهال گوجه سبز در خاک های لمونی شنی و به طور کلی در هر خاکی که زهکشی بالایی داشته باشد به خوبی رشد می کند و بهتر است برای کاشت نهال گوجه سبز از این نوع خاک استفاده کنید.

علاوه بر نوع خاک باید به تغذیه خاک و مواد مغذی لازم برای رشد گوجه سبز هم توجه کافی داشته باشید. هر خاکی برای رشد بهتر نهال واقع در خود به انواع کود شیمیایی مانند کلسیم آمونیوم نیترات و سوپر فسفات به همراه مواد غیرشیمیایی مناسب مثل خاک برگ همراه با شن نیاز دارد.

نور مناسب برای رشد نهال گوجه سبز باید کامل و به شکل مستقیم باشد و این میزان باید روزانه حداقل در حدود ۸ ساعت انجام شود.

درخت گوجه سبز مثل درختان دیگر برای رشد منظم و ثمره دهی مطلوب به آبیاری منظم نیاز دارد. از همان زمان کاشت باید به طور مرتب نهال گوجه سبز آبیاری شود تا به خوبی رشد کند. این آبیاری باید در روزهای اول دو بار در هفته به صورت عمیق و کامل صورت بگیرد. با گذشت زمان و بالا رفتن سن و بالغ شدن درخت گوجه سبز تعداد دفعات آبیاری باید کمتر از قبل شود به طوری که هر ماه دوبار عمیقا ابیاری شود. هر چقدر به ابیاری درخت گوجه سبز توجه بیشتری شود در افزایش محصول و کیفیت آن نتیجه مثبتی خواهد گذاشت به طوری که میوه درخت پرآب تر و خوشمزه تر می شود. البته باید بدانید درخت گوجه سبز به آب ایستایی هم حساسیت دارد پس این نکته را هم در آبیاری در نظر بگیرید و فراموش نکنید.

هر چقدر بیشتر از درخت و نهال خود مراقبت داشته باشید کمتر دچار آفات و بیماری ها می شود. آفات و بیماری هایی که درخت گوجه سبز را تهدید می کند عبارت است از؛  شته، کنه‌های گیاهی،کرم آلو، زنبور سیاه گوجه، شپشک‌های گیاهی و …

درخت گوجه سبز ممکن است با بیماری های قارچی و باکتریایی مختلف مثل قانقاریا و پوسیدگی طوقه و یا گل هم درگیر شود که سلامتی درخت و میوه های آن را به خطر می اندازد.

برای حفظ سلامت درخت باید در زمان مناسب درخت سمپاشی شود تا از این خطرات احتمالی پیشگیری به عمل آید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *