چگونه درخت نارنج بکاریم؟ / چگونه درخت نارنج پرورش دهیم؟

نارنج از دسته میوه های مرکب است که مادر مرکبات هم شناخته می شود. از نارنج می توان جهت پیوند زدن شاخه های درخت نارنگی و پرتقال بهره برد. نارنج یکی از خوشبو ترین میوه هایی که از آن برای تولید انواع عطرها و شامپوها استفاده می شود. علاوه بر این از نارنج برای تهیه انواع مربا و همینطور عرق نارنج به کار میبرند که در درمان ناراحتی های معده بسیار موثر است. از آب نارنج برای مزه دار کردن انواع غذاها، سالاد ها و سس ها استفاده می کنند. البته می توان نوشیدنی آن را به شکل چای و جوشانده نیز تهیه کرد که همان خواص میوه را دارا است. در حالت کلی استفاده از نارنج چون ترش و کمی تلخ است به صورت مصرف معمولی و مستقیم مثل سایر میوه ها رایج نیست و معمولا از متعلقات آن به عنوان چاشنی استفاده می کنند.

از آن جایی که نارنج مزه ای ترش دارد، مصرف بیش از اندازه آن ممکن است باعث افزایش فشار خون نیز شود. بوییدن شکوفه درخت نارنج که به آن بهار نارنج می گویند به علت طبع گرمی که دارد برای از درمان زکام یا آبریزش بینی موثر بوده و همچنین موجب شادی شده و تقویت کننده مغز می باشد. علاوه بر این بوییدن عطر نارنج موجب رفع خواب آلودگی شده و حالت تهوع و استفراغ را از بین می برد.

کشور ایران یکی از تولید کننده های بزرگ نارنج در دنیا است و مهد نارنج ایران شهر شیراز است که محصولات جانبی فراوانی علاوه بر میوه نارنج نیز دارد. البته نارنج در شمال و جنوب ایران تولید می شود.

حال که با میوه نارنج آشنا شدید به توضیح درخت نارنج می پردازیم، برای کاشت و پرورش درخت نارنج لازم است ابتدا اطلاعاتی راجع به درخت و میوه آن کسب کنید و بعد از آشنایی و شناخت کافی اقدام به کاشت آن کنید و از پرورش درختی به دست خود لذت ببرید.

درخت نارنج یک درخت کوچکی است که تا ۹ متر هم می تواند رشد کند. این درخت در مناطقی که آب و هوای گرم و مرطوبی دارند رشد می کند.آستانه تحمل این درخت در برابر سرما و دمای کم، بسیار  پایین بوده و دمای ۱۰ الی ۱۵ درجه سانتی گراد زیر صفر را نمی تواند تحمل کند. البته با این حساب هم نارنج از سایر مرکبات مقاوم تر است به همین دلیل است که نارنج را مادر مرکبات می شناسند.

درخت نارنج برگ های زیبای سبز تیره و بیضی گونه دارد که نوک تیز و چرمی هستند اندازه این برگ ها بین ۷ تا ۱۰ سانتی متر است. پوست نارنج به پوست پرتقال شباهت زیادی دارد و به رنگ نارنجی تیره است. این درخت ها دارای خار بوده و خار های بسیار تیزی دارد. گل های درخت نارنج دوجنسی بوده و به رنگ سفید است. البته این درخت به کمک حشرات گرده افشانی  می کند.

اکنون که تا حدی با درخت نارنج و میوه آن آشنا شده اید می توانید بعد از شناخت مراحل کاشت، برای کاشت و پرورش آن اقدام  کنید.

درخت نارنج را می توان در تمام فصل های سال روی درخت دید زیرا این درخت به گونه ای است که به محض تمام شدن و رسیدن محصولاتش، محصولات جدید در آن شروع به رشد می کنند.

برای تکثیر نهال نارنج  می توان از روش های مختلفی استفاده کرد ولی بهترین روش و سریع ترین روش برای این کار، از طریق  کشت بذر صورت می گیرد. بذری که به این منظور استفاده می شود باید از میوه های رسیدع و اعلی انتخاب شود تا محصولی کامل به بار بیاورد. بذر نارنج بهتر است در فصل بهار کاشته شود.

زمان مناسب برای کاشت بذر نارنج در اواسط فصل زمستان است. به این منظور بذر را از میوه کاملا رسیده و نارنجی را انتخاب و در آب به مدت ۴۸ ساعت خیس کنید. پوست دانه هارا باید به آرامی و با احتیاط از هسته جدا کنید تا به آن صدمه ای وارد نشود زیرا کیفیت بذر به کیفیت محصول نهایی اثر مستقیم می گذارد. این پوست کندن باعث می شود سرعت رشد و جوانه زدن بذر افزایش یابد. البته بعد از ین کار حتما دوباره آنها را خیس کنید تا رطوبتشان حفظ شود و خشک نشوند.

بعد از ۴۸ ساعت بذر خیس را در خاک باغچه ای که آماده کرده اید با فاصله مناسب از هم بکارید. فقط باید به این نکته توجه کنید که اگر بذر را در گلدان می کارید حتما انتهای گلدان حفره ای ایجاد کنید تا در صورت آبیاری بیش از حد، آب اضافی از آن جدا شده و ریشه ها را دچار مشکل نکند.

از لحاظ خاک، درخت نارنج با اکثر خاک ها سازگاری دارد و حتی در خاک دارای رطوبت زیاد هم مقاومت بالایی دارد ولی مناسب ترین خاک، خاکی است که لومی و سنگین بوده و زهکشی بالایی داشته باشد.

بعد از قرار دادن بذرها در خاک آنها را بهتر است با سنگ ریزه بپوشانید. این بذر های داخل خاک را حتما باید روزانه چند نوبت آبیاری کنید البته میزان آب نباید خیلی زیاد باشد در حدی که هربار بتوان خاک را مرطوب کرد کافی است. نهال نارنج را نباید خشک نگه دارید زیرا خشک ماندن نهال موجب ریزش برگ ها و خشکی آنها می شود. علاوه بر این آبیاری ناکافی باعث می شود باردهی درخت کاهش یافته و میوه های حاصل از اندازه و  کیفیتی کمتری برخوردار باشند. البته همانطور که گفتیم باید آبیاری به اندازه کافی صورت بگیرد زیرا آبیاری بیش از حد هم برای درخت زیان بار بوده و تاثیرات عکس خواهد گذاشت و موجب ریزش و خشکی برگ های درخت شده و ریشه درخت را از بین می برد. پس آبیاری مطلوب آن است که بعد از هر بار خشکی درخت در اندازه کافی انجام شود.

کود دهی مناسب برای درخت از جمله عوامل دیگری است که در کاشت و نگهداری درخت ها باید به آن توجه کرد. مقدار مناسب برای کوددهی در درخت ها بر اساس سن شان متفاوت است و درخت هر چه سن بیشتری داشته باشد به کود بیشتر و کامل تری نیاز خواهد داشت. کود مناسب برای درخت نارنج باید شاملمقدار زیادی فسفر، نیتروژن، پتاسیم و مس و منگنز باشد. کود دهی مطلوب و تغذیه مناسب برای درخت  باعث میوه دهی مطلوب نیز خواهد شد. در صورتی که بخواهید می توانید به جای این مواد شیمیایی از خاک برگ برای کود دهی استفاده کنید.

در خصوص میزان نور مورد نیاز باید بدانید این گیاه به نور زیادی برای رشد نیاز دارد و باید در یک مکان پر نور قرار بگیرد البته نباید این نور به طور مستقیم بتابد. اگر نور کافی برای این نهال نرسد موجب شیوع بیماری های مختلف قارچی می شود و بهبود میوه دهی درخت را در آینده دچار مشکل می کند.

بعد از انجام این مراحل باید حدود ۲ هفته تا یک ماه صبر کنید تا جوانه ها رشد کرده و تبدیل به نهال شوند. برای اینکه بوته یا نهال به وجود آمده را به مکان بزرگتر انتقال بدهید باید صبر کنید تا نهال دوساله شود سپس انتقال صورت گیرد.

هر درختی برای رشد بهتر نیاز به هرس کردن دارد. نهال نارنج هم از این قاعده مستثنی نیست به شرطی که در زمان مناسب و به طور صحیح این کار صورت بگیرد. زمان مناسب برای هرس کردن درخت نارنج در ابتدای سال و اواسط فصل زمستان است. درخت نارنج را باید به مقدار کم در شاخه های پیر و چروکیده هرس و از درخت کنند. قسمت های جوان درخت فقط در صورتی هرس می شود که ضعیف یا دچار بیماری شده باشد. هرس کردن کمک می کند نور کافی به تمام قسمت های درخت برسد و همه شاخه ها به اندازه مناسب و کافی به ادامه رشد خود بپردازند.

نهال نارنج هم ممکن است به آفات و بیماری هایی دچار شود که مهم ترین آفتی که این درخت را تهدید می کند کنه نباتی،شپشک و پروانه مرکبات است. برای جلوگیری و درمان این آفات باید سمپاشی های مخصوص آن انجام شود  تا بتوان تا حدی از خطرات احتمالی پیشگیری شود. در صورتی که درخت به یکی از این آفات و بیماری ها دچار شود تغییراتی در ظاهر درخت به وجود می آید؛ علایمی مثل تغییر رنگ برگ های درخت به زرد شده و یا ریزش غنچه ها و برگ ها و به این ترتیب مشخص می شود درخت بیمار شده است.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *