چگونه نهال انگور بکاریم؟ / چگونه نهال انگور پرورش دهیم؟

انگور از جمله میوه های پر طرفدار و پر کاربرد است که موارد مصرفی گوناگونی دارد. از انگور برای تهیه غوره ، کشمش، دوشاب، شیره انگور و از برگ آن برای درست کردن دلمه استفاده می شود. انگور به دلیل داشتن انواع ویتامین ها از جمله ویتامین ب و ث و خاصیت ضد التهابی که دارد از آن دسته میوه های پرخواص است به همین علت به عنوان ملکه میوه ها هم از آن یاد می شود.

انگور با این همه خواص و فایده ای که دارد هر کسی را ترغیب می کند تا خود اقدام به کاشت درخت انگور کند. اما برای کاشت نهال انگور باید ابتدا روش کاشت آن و سپس مراقبت های لازم برای پرورش نهال را بیاموزیم.

درخت انگور از آن دسته درختان با طول عمر زیاد است که عمر آن تا ۸۰ سال هم تخمین زده شده است.

انگور از گذشته های خیلی دور در ایران و کشورهای آسیای صغیر وجود داشته است. در حال حاضر ایران رتبه هفتم تولید انگور در جهان را داراست و ایتالیا و چین در رده های اول و دوم قرار دارند.

انگور در دو نوع بی دانه و دانه دار و رنگ های قرمز، زرد، سبز و سیاه وجود دارد که نوع زرد بی دانه آن بهترین و شیرین ترین نوع آن است ولی انگورهای دانه دار هم درشتی و زیبایی خاص خودشان دارند.

دمای مورد نیاز برای رشد نهال انگور بین ۷ تا ۱۰ درجه سانتی گراد است و لازم است به مدت سه ماه در فصل زمستان به رشد و نمو بپردازد. پس درخت انگور به سرمای شدید هم حساسیتی ندارد ولی بادهای شدید می تواند برای انگور آسیب پذیر باشد. بعد از گذشت زمستان همزمان با شروع فصل بهار درخت انگور شروع به رشد می کند.

برای کاشت نهال انگور باید از نهالی که سالم و مناسب برای کاشت است و همچنین دارای گواهی بهداشت از مدیریت حفاظت از نباتات است استفاده کرد. بهتر است ارتفاع نهال حداقل ۳۰ سانتی متر و قطر آن ۱ سانتی متر باشد. سن نهال آماده برای کاشت از زمان قلمه تا زمان کاشت هم ۲ سال است.

خاک و زمین مناسب برای کاشت نهال انگور باید به اندازه کافی شخم زده شده باشد تا نفوذپذیری آن افزایش پیدا کند و میزان آب کمتری جاری شود. خاک نهال انگور هر چه تیره رنگ تر باشد نور بیشتری از خورشید جذب می کند. بهتر است از کود های دامی و مواد جاذب رطوبت و آلی و هم برای خاک استفاده کرد. به هیچ وجه از خاک شور و یا اسیدی برای کاشت نهال انگور استفاده نکنید. خاکی برای نهال انگور مناسب تر است که اولا سبک باشد، ثانیا عمق زیادی داشته باشد. علاوه بر این داشتن مقدار کمی آهک هم برای رشد آن بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

البته کود شیمیایی و شخم زدن و هرس کردن های اصولی و زهکشی مناسب هم در رشد بهتر نهال انگور و نتیجه مطلوب آن بی تاثیر نخواهد بود. سمپاشی نهال بعد از ثمردهی آن هم از جمله عوامل تاثیرگذار در مثمرثمر بودن محصول است.

برای کوددهی نهال انگور از اوره استفاده می کنند. البته نباید در دادن کود به نهال هم زیاده روی کرد زیرا اثرات عکس خواهد گذاشت که می توان به رشد بیش از حد و کم شدن محصول انگور اشاره کرد. کلسیم از دیگر کودهایی است که به شدت برای نهال انگور مفید و لازم است. پتاسیم برای سخت شدن ساقه های انگور و منیزیم هم برای ساخت کلروفیل های برگ  و جذب کربن دی اکسید از هوا و تبدیل کردن آن به قند ضروری است. بهتر از منیزیم به صورت سولفات داده شود تا به راحتی در آب حل شود.

زمین هم باید شیب بندی شده باشد تا هر نهال در یک حوزه آبگیر جای گیرد و با نهال های دیگر یک فاصله برابر داشته باشد تا در هنگام بارندگی آب کافی و برابر به هر یک برسد.

در خصوص میزان آبیاری مورد نیاز برای درخت انگور باید بگوییم که هر چه منطقه آب و هوایی مورد نظر برای درخت انگور گرم تر باشد میزان آب موردنیاز برای رشد آن هم بیشتر خواهد بود. در زمین های با خاک کم عمق و خاک دارای رس میزان ابیاری هم باید بیشتر شود زیرا آب به سرعت بخار می شود و خاک را خشک می کند. میزان رشد ریشه انگور نسبت به نوع خاک و عمق آن متفاوت است. برای مثال در خاک های سبک و پرعمق تا ۶ متر هم رشد می کند ولی میزان رشد در خاک سنگین و کم عمق مثل خاک رس این مقدار به ۹۰ سانتی متر می رسد.

لازم است بگوییم هرس کردن درخت انگور هم اصول و قواعد خاص خود را می طلبد. هرس کردن باید سالیانه برای جاوگیری از دراز شدن و افزایش طول بی رویه آن انجام گیرد. هرس درخت انگور در چند صورت اجرا می شود. یکی هرس پاییزی است که بلافاصله پس از برداشت محصول انجام می گیرد و آن دسته از شاخه های انگور که محصول داده اند را کوتاه تر می کنند تا سال دیگر محصول بیشتری بدهد. نوع دیگر هرس کردن که نوع مهم آن است به این صورت است که شاخه اصلی درخت انگور که در ادامه ی تنه درخت رشد می کند را هرس می کنند. بهترین و مناسب ترین زمان برای انجام این هرس بین ماه های آذر تا بهمن است به شرطی که دمای آب و هوای منطقه بیشتر از ۸ درجه باشد.

برداشت انگور هم فوت و فن خاص خود را دارد و بسیار مهم است که با ظرافت و به صورت دستی به وسیله قیچی انجام گیرد تا حبه های انگور کنده و له نشوند. بهترین زمان برداشت انگور در اواسط فصل بهار است. چیدن خوشه های انگور باید از شاخه هایی صورت گیرد که پربارتر باشند. لازم است بدانید همه خوشه های انگور یکباره قابل برداشت نمی شوند و خوشه های نارس هم در بین شان وجود دارد که باید برداشت شان را به دفعات بعد موکول کرد. البته برای افزایش سرعت رسیدن انگور بهتر است برگ های اضافی که مانع تابش مستقیم نور آفتاب هستند را چید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *