چگونه نهال و گیاه خود را از سرما حفظ کنیم؟

اگر به دنبال کاشت نهال در باغچه حیاط خانه و یا باغی هستید باید ابتدا کلیه نکات مربوط به کاشت و نگهداری از آن را یاد بگیرید و سپس اقدام به این کار کنید. نگهداری از نهال بسیار سخت تر از کاشت آن است و باید برای مراقبت از نهال خود وقت و انرژی کافی بگذارید. مراقبت از هر نهال هم متفاوت بوده و همه درختان روش یکسانی ندارند. پس باید همواره به این موضوع توجه کنید که می خواهید چه نهالی را در چه منطقه آب و هوایی بکارید؟ زیرا هر نهال و هر گیاه در هر منطقه ای که بکارید رشد نمی کند و باید با محیط سازگار باشد.

علاوه بر این باید بدانید هدف نهایی تان از این کار چیست؟  آیا هدف تان درآمدزایی است و یا برای دل خود و داشتن نهال و استفاده شخصی اقدام به این کار می کنید. بعد از شناسایی هدف خود می توانید برای کاشت نهال دلخواه خود متناسب با ویژگی هایی که دارد اقدام کنید.

برخی گیاهان و درختان نسبت به سرما حساس بوده و در صورتی که در معرض هوای سرد قرار بگیرند ممکن است فرایند رشد مختل شده و در نهایت موجب نابودی گیاه و یا نهالتان شود. البته برخی گیاهان با شروع فصل سرما به اصطلاح به خواب پاییزی یا زمستانی می روند و مابقی رشد آن بعد از پایان فصل سرما ادامه می یابد. لذا اکیدا توصیه می شود نسبت به آب و هوای مناسب نهال خود اطلاعات کافی را کسب کنید. درفصول سرد سال گیاهان و درختان حساس تر شده و به توجه و مراقبت بیشتری نیاز دارند تا سرمای هوا آسیبی به آنها وارد نکند.

شاید تا به حال اصطلاح سرما سوختگی به گوشتان خورده باشد. سرما سوختگی معمولا در مناطقی که آب و هوای سرد و خشک با بادهای سرد و خشک دارند رخ می دهد.

با شروع فصل بهار و رویش گل ها و درختان ممکن است شما با برگ هایی سوخته مواجه شوید و برایتان عجیب باشد. این پدیده در درختانی که برگ های سوزنی دارند و یا همیشه سبزند بیشتر رخ می دهد. سرمای بیش از حد و عدم داشتن مقاومت کافی این درختان در برابر سرما باعث ایجاد این اتفاق می شود و به این صورت است که با شروع سرمای نسبتا زیاد در آن بخش هایی از درخت و نهال شما که بدون آب و خشک هستند سرما سوختگی رخ داده و برگ ها می سوزند.

این درختان در تمام روزهای سال با هر دما و آب و هوایی رشد می کنند و فعالیت دارند. درختان همیشه سبز و همیشه بهار در فصل سرما بعد از عمل فتوسنتزی بسیار که انجام می دهند آب بیشتری تولید می کنند ( در واقع از دست می دهند) . این آب روی برگ ها نشسته و تبخیر می شود. تبخیر شدن باعث می شود که رطوبت آن در هوا باقی بماند. بدین ترتیب برخی قسمت های درخت و گیاه دچار کم آبی شده و خشک شده و سپس می سوزد. اگر این اتفاق گسترش یابد کل درخت و گیاه را درگیر کرده و باعث نابودی آن می شود. در این پدیده برگ های سبز به رنگ قهوه ای و قرمز تبدیل می شوند که به راحتی قابل شناسایی از برگ های سالم است.

اما برای درمان و رفع سرما سوختگی چه باید کرد؟ سرما سوختگی تا حد اندکی قابل جبران است ولی می توان تا حدودی از آن پیش گیری کرد. برای این منظور باید آب کافی به درخت خود بدهید و خاک آن را به اندازه کافی تقویت کنید. علاوه بر این قسمت های درگیر شده به سرما سوختگی را قطع نموده واز بین ببرید تا شاخ و برگ های جدید جایگزین آنها شوند.  با این کارها از رخ دادن این پدیده تا حدودی پیشگیری شود.

آبیاری گیاهان در نیمه دوم سال که هوا سردتر است باید کاهش یابد زیرا در سرما به آب کمتری نیاز دارند. آبیاری فقط باید در زمانی انجام شود که گیاه مورد نظرتان کم آب شده و به آب نیازمند شده باشد.

بعضی از گیاهان حساس به سرما را می توانید با شروع فصل پاییز و سرد شدن هوا به مکان گرم تر منتقل کنید ولی این روش در صورتی ممکن است که گیاهتان قابل انتقال باشد و برای درخت و نهال این روش غیرممکن خواهد بود. البته در گیاهان هم به این سادگی نیست و باید مکان مورد نظر را از لحاظ دما و نور (چه به صورت طبیعی و چه به شکل مصنوعی) بررسی کنید و شرایط را برای آن فراهم کرده و سپس انتقال صورت گیرد. بعضی از گیاهان هستند که به نور زیاد و مستقیم خورشید عادت دارند و نمی توانند در فضای بسته اتاق سرزندگی قبل را حفظ کنند، پس توصیه نمی شود بدون مطالعه این انتقال صورت بگیرد زیرا منجر به نابودی  گیاهتان خواهد شد. در دسته اول اگر گیاه شما به نور زیادی نیاز دارد و شما به دلیل سرمای هوا مجبور به انتقال آن به داخل خانه یا فضای گرم تر شدید، بهتر است مکانی را که آفتاب گیر است مثل پنجره های جنوبی  انتخاب کنید. از این دسته گیاهان می توان به کاکتوس، شمعدانی و آلوئه ورا اشاره نمود. اگر از پنجره جنوبی هم نیاز به نور به اندازه کافی تامین نشود می توان از چراغ های مخصوص گیاهان استفاده کرد. در دسته دوم گیاهانی هم که به نور متوسطی برای رشد نیاز دارند مثل حسن یوسف بهتر است در پنجره های شرقی و غربی قرار داده شوند.  دسته سوم هم گیاهانی اند که به نور کمی برای رشد نیاز دارند و به اصطلاح سایه دوست هستند از جمله این گیاهان می توان سرخس را نام برد.

علاوه بر نور باید به موارد دیگری هم توجه داشته باشید. قبل از انتقال باید گیاه را به طور کامل بررسی کنید که درگیر هیچ گونه آفت و بیماری های مختلف قارچی نشده باشد. برای این که مطمئن شوید که که گیاه شما سالم است و دچار آفات نشده است بهتر است آن را در یک تشتی که پر از آب است قرار داده و صبر کنید. اگر حشره یا آفتی داخل خاک گیاه شما باشد با این کار بعد از زمان کمی بیرون می آید. می توانید با سمپاشی از طریق اسپری های مخصوص افات را نابود کنید و بعد از اینکه از سلامت آن اطمینان حاصل کردید بعد از کمی شست و شوی با احتیاط برگها با اسپری های مخصوص، اقدام به انتقال کنید. بعد از انتقال گیاه حتما کنار گیاهان دیگر قرار دهید زیرا این کار باعث می شود گیاهان شما دیرتر خشک و پژمرده شوند.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *