چگونه نهال گوجه فرنگی بکاریم؟ / چگونه نهال گوجه فرنگی پرورش دهیم؟

گوجه فرنگی یکی از سبزیجات و همینطور میوه هایی است که خواص فراوانی دارد. البته برخی که در حوزه باغ و باغبانی تخصص دارند معتقدند گوجه فرنگی به علت نداشتن هسته جزو سبزیجات محسوب می شود نه میوه ها ولی در علم گیاه شناسی گوجه فرنگی جزو میوه هاست.

گوجه فرنگی دارای ویتامین سی است و رنگ قرمز آن به دلیل دارا بودن لیکوپن در آن است. گوجه فرنگی به روش های مختلفی کاربرد مصرفی دارد. گوجه فرنگی هم به روش خام استفاده می شود و هم به روش پخته مصرف می شود. از گوجه فرنگی برای تهیه انواع سس گوجه فرنگی و کچاپ هم استفاده می شود. کشور چین با تولید سالیانه یک چهارم گوجه فرنگی جهان رتبه اول را در تهیه این میوه پر مصرف دارد. ایالت متحده آمریکا، ترکیه، هند، مصر، ایتالیا و ایران در جایگاه های بعدی قرار دارند.

گوجه فرنگی به دو منظور مصرف به صورت تازه و خوراکی و مصارف صنعتی تهیه و تولید می شود. گوجه فرنگی خوراکی به صورت خام در انواع سالاد و پخته ی آن در انواع غذاها استفاده می شود. رب تهیه شده از گوجه فرنگی هم در اکثر غذاها برای خوش طعم کردن و خوش رنگ کردن غذاها به کار می رود.

حال که تا حدودی با گوجه فرنگی و خواص و کاربردهای آن آشنا شدید می توانید برای کاشت نهال آن اقدام کرده و اولین گام را محکم بردارید. نهال گوجه فرنگی هم مانند سایر نهال ها نیاز به کاشت اصولی و مراقبت های بعد از کاشت دارد تا منجر به تولید محصولی با کیفیت و مرغوب شود.

کاشت گوجه فرنگی به شکل های مختلفی در باغ و باغچه و حتی گلدان ها انجام می شود. کشت گوجه فرنگی به صورت ارگانیک و تجاری_صنعتی صورت می گیرد که نمونه ارگانیک آن برای مصرف خوراکی رایج تر و بهتر است.

کاشت گوجه فرنگی به صورت بذر به این صورت است که می توانید بذر گوجه فرنگی را از فروشگاه های مرتبط تهیه کنید و اقدام به کاشت آن کنید. البته در خرید بذر حتما دقت و توجه کافی داشته باشید تا محصول و نتیجه ای متفاوت از آنچه که می خواهید دریافت نکنید. بهتر است از نمونه ی گرده افشانی شده یا ژنتیکی این بذرها استفاده کنید تا گوجه خالص تری داشته باشید. به این نمونه از گوجه فرنگی ها موروثی یا دورگه نیز می گویند.

البته نوع دیگری هم وجود دارد که براساس مدت زمانی که طول می کشد تا ثمره دهی کند دسته بندی می شود. گیاهان شناخته شده چند هفته میوه تولید می کنند و گیاهان ناشناخته برای شما در کل فصل میوه می دهند تا زمانی که هوا به طور کامل سرد شود.

گوجه فرنگی ها انواع مختلفی دارند که می توان به گوجه های گیلاسی، کبابی، خمیری و کروی اشاره کرد.

باید با توجه به نوع نیاز خود اقدام به کاشت آن کنید. برای مثال اگر می خواهید از آن برای تهیه رب و انواع سس به کار بگیرید بهتر است از نوع کبابی و خمیری استفاده کنید. گوجه ی گیلاسی هم به دلیل کوچکی در تزیین دلمه، سالاد و… استفاده می شود.

برای کاشت بذر گوجه فرنگی ابتدا باید آن را به دو قسمت تقسیم کنید و آن را در کاسه ای با دهانه ی بزرگ قرار دهید تا یک لایه ای از قارچ ها روی دانه ها دیده شود. این کار به منظور جلوگیری از بیماری های مربوط به گوجه فرنگی صورت می گیرد. بعد از این کار توجه کنید که درپوشی روی ظرف نگذارید زیرا این کار باعث عدم دسترسی دانه ها به اکسیژن می شود. این ظرف را باید در محیطی مناسب و بدون هیچ نوری نگهداری کنید. محیط مورد نظر باید تقریبا گرم باشد. محتویات داخل ظرف را بهم بزنید تا لایه های قارچی به سطح بیاید و ۲ تا ۳ روز صبر کنید تا قارچ ها شکل بگیرند و سپس بذرها را قبل از اینکه جوانه بزنند با استفاده از یک دستکش از قسمت زیرین ظرف که دانه ها در آنجا قرار گرفتند برداشت کنید. بعد از اضافه کردن مقداری آب و جمع کردن آن بر روی صافی دانه ها را با آب بشویید. بعد از این مراحل باید دانه ها را در یک محیط مناسب قرار دهید تا خشک شود. بهتر است در یک محیطی مثل یخچال که خنک است و در یک ظرفی در بسته که تاریک است قرار دهید تا آماده شوند.

برای کاشت گوجه فرنگی باید زمانبندی مناسبی داشته باشید. زمانی حدود دو ماه را قبل از یخبندان در نظر بگیرید سپس شروع به کاشت و تکثیر گوجه فرنگی کنید. ۲ یا ۳ عدد بذر برای این کار کافیست که باید در عمق ۱ تا ۴ اینچی زمین در خاک باشد.

گوجه فرنگی از جمله گیاهانی است که سریع رشد می کند پس اگر می خواهید نهال را به مکان دیگری انتقال دهید سریع تر این کار را بعد از رسیدن گیاه به حدود ۶ اینچ(تقریبا ۱۵ سانتی متر) انجام دهید. البته برای این کار هم لازم است یک هفته قبل گیاه را در محیط جدید قرار دهید تا سازگار و هماهنگ شود سپس انتقال صورت بگیرد. شرایط دمایی و نور خورشید هم در این کار بی تاثیر نیستند.

خاک مورد نیاز برای کاشت نهال گوجه فرنگی باید زهکشی بالایی داشته باشد برای این کار میتوان از خزه استفاده کرد تا زهکشی خاک بالاتر شود. خزه می تواند با خاک برگ ترکیب شود و به این ترتیب زهکشی خاک را بهبود ببخشد. خاک باید حاوی مواد مغذی بالایی هم برای رشد نهال گوجه فرنگی باشند. از نظر اسیدی بودن خاک هم باید مقدار آن بین ۶ تا ۷ باشد و اگر کمتر از این میزان باشد باید آهک دولومیت و اگر بیشتر از این مقدار باشد دانه های سولفور به خاک اضافه کرد.

علاوه بر موارد بالا در خصوص خاک مورد نیاز برای نهال گوجه فرنگی باید به خصوصیات کود مورد نیاز برای رشد بهتر نهال گوجه فرنگی هم توجه کرد. داخل خاک بهتر است موادآلی بیفزایید تا رشد گیاه را تسریع ببخشد. می توانید از کودهای گیاهی کم نیتروژن و جلبک دریایی استفاده کنید. مدت زمان کود دهی باید ماهی یک مرتبه باشد.

آبیاری نهال گوجه فرنگی هم باید هفته ای یک الی دو مرتبه انجام شود. اگر هوا گرم باشد بهتر است آبیاری به دفعات بیشتر با مقدار کمتری صورت بگیرد و به مقدار برابری انجام شود تا باعث ترک خوردگی خاک گیاه نشود. سعی کنید میزان ابیاری به نحوی باشد تا گیاه به آرامی آب کافی را جذب کند.

برای اینکه رشد گوجه فرنگی افزایش یابد بهتر است شاخه هایی که بین ساقه های اصلی و جانبی قرار دارد از گیاه جدا کنید.

زمان هرس کردن گیاه گوجه فرنگی هم در تمام ماه های فصول سرد سال امکان پذیر است زیرا در فصل پاییز و زمستان گیاه به خواب زمستانی می رود و می توان با هرس کردن شاخ و برگ های اضافی در رشد سریع تر و بهتر شاخه های جوان آن کمک کنید. همچنین با هرس کردن از بیماری های قارچی احتمالی که ممکن است گیاه به آن دچار شود هم جلوگیری کنید و در صورت ظاهر شدن علایم آن از گسترش آن در قسمت های دیگر گیاه پیش گیری به عمل آید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *