چگونه نهال زیتون بکاریم؟ / چگونه نهال زیتون پرورش دهیم؟

به جرئت می توان گفت میوه زیتون یکی از پرخواص ترین میوه های دنیا است که در گونه های مختلف در قسمت های گوناگون دنیا کاشت و پرورش داده می شود. زیتون میوه ای است که در اکثر نقاط جهان موجود است ولی بیشتر در کشورهای حوزه دریای مدیترانه، جنوب شرقی آسیا و چین و استرالیا به وفور یافت می شود. در ایران هم زیتون بیشتر در شمال کشور علی الخصوص در شهرستان رودبار کشت می شود.

جالب است بدانید مصرف زیتون فقط به عنوان خوراکی کاربرد ندارد و در مصارف آرایشی و بهداشتی هم از آن استفاده می کنند. البته روغنی که از زیتون تهیه می شود علاوه بر استفاده در انواع غذاها و سالاد ها، در درمان بسیاری از بیماری های خارجی و حتی داخلی بدن بسیار موثر است. نوعی چاشنی هم از زیتون وجود دارد که به آن زیتون پرورده می گویند و در شمال کشور و استان گیلان تهیه و تولید می شود.

برخی از زیتون ها که اندازه درشت تری نسبت به بقیه دارند و وزن آنها ۹ تا ۱۲گرم است و ۳۰ درصد این مقدار را روغن میوه تشکیل داده است از این نوع زیتون ها برای تهیه انواع کنسرو زیتون و مصرف به صورت تازه استفاده می شود. ولی  زیتون هایی که کمی ریز تر از بقیه هستند برای تهیه روغن زیتون به کار گرفته می شوند.

به همین علت است که با افزایش آگاهی مردم نسبت به زیتون، این میوه طرفداران زیادی پیدا کرده است و همین مسئله باعث شده است که شخصی مثل شما تصمیم گرفته است که برای کاشت درخت آن اقدام کند.

برای کاشت هر درختی ابتدا لازم است ویژگی های آن میوه و درخت مورد نظر را بشناسید زیرا برای شروع هر کاری بدون شناخت کافی و نداشتن و تخصص و مهارت لازم در آن موضوع نتیجه ای جز شکست برایتان در پی نخواهد داشت.

درخت زیتون ریشه هایی عمیق دارد و شاخه های آن به دو صورت رشد می کنند. شاخه هایی که دارای جوانه ها رویشی می باشند به صورت عمودی و شاخه های بارور هم با زاویه باز رشد می کنند و به مرور حالتی خمیده ای می گیرند. برگ های درخت زیتون شکلی بیضی گونه دارند و عمر این برگ ها یکسال تا ۱۵ ماه است.

درخت زیتون در فصل بهار با آغاز ماه اردیبهشت شروع به گلدهی می کند (این مدت زمان معمولا از درختان دیگر دیرتر است) و بعد از ۵ الی ۶ سال میوه می دهد. گل های درخت زیتون ۴ کاسبرگ و ۴ گلبرگ دارند و رنگی روشن از زرد دارند. این درخت معمولا ۲ پرچم و مادگی دو برچه ای دارد و ممکن است در بعضی مواقع به دلیل تغذیه ناکافی و عدم داشتن تعادل هورمونی، اندام مادگی را نداشته باشد. درخت زیتون به صورت خوشه ای گلدهی می کند و تعداد گل هر خوشه ۱۰ الی ۲۰ عدد و به رنگ سفید است. زیتون جزو دسته میوه های هسته دار است و رنگ سبز آن به رنگ زیتونی مشهور است.

عوامل زیادی ممکن است باعث ریزش گل در درخت زیتون شود و این اتفاق بسیار رایج است. علت ریزش ممکن است به دلیل نداشتن عمل تلقیح کافی اتفاق افتاده باشد. علت دیگر آن کمبود رطوبت موجود در خاک است که موجب ریزش درصدی از گل ها می شود.  علاوه بر این باید درخت زیتون به اندازه کافی با مواد مغذی و انواع کود مثل ازت تغذیه شود تا ریزش گلها کاهش یابد. بیشترین دلیل ریزش از عدم جوانه زدن دانه های گرده به وجود می آید.

در خصوص آب و هوای مناسب برای درخت زیتون باید بدانید که آب و هوای موردعلاقه این درخت زمستان ملایم و تابستان های گرم است. درخت زیتون معمولا مقاومت بالایی دارد و گرمای تا ۴۰ درجه سانتی گراد و سرمای کمتر از ۱۰- درجه سانتی گراد را می تواند تحمل کند. همان طور که گفتم هم جوانه های زیتون در دو صورت اند که نوع بارور آنها برای ادامه رشد نیاز به سرما دارد این در حالیست که جوانه های رویشی نیاز به سرما ندارند.

عامل دیگر مهم در داشتن درخت زیتونی سالم و پربار آبیاری به میزان کافی است. درخت زیتون به روش های مختلفی میتواند آبیاری شود و باید توجه کنید که در مناطق کم بارش آب کافی را برای رشد این درخت فراهم کنید. در مناطقی که میزان بارش باران از ۳۰۰ میلی لیتر بیشتر باشد می توان درخت زیتون را با رعایت فاصله کشت مناسب، به صورت دیمی کاشت. مهم ترین زمان برای تامین آب نیاز برای این درخت اوایل فصل پاییز است که در رشد درخت زیتون و بهبود باروری آن تاثیر بسزایی دارد. البته چون درخت زیتون به آب زیادی احتیاج ندارد بهتر است در مناطق مرطوب کشت و  پرورش داده نشود.

خاک مورد نیاز برای رشد بهتر زیتون باید از نوع لومی شنی و عمیق باشد و درصد قلیایی آن هرچقدر بیشتر باشد مناسب تر است. ولی زیتون عموما در هر نوع درختی رشد می کند. خاک درخت زیتون تا حدودی خاک شور را هم می تواند تحمل کند.

درخت زیتون هم در مانند خیلی از درختان دیگر در معرض بیماری ها و آفات بسیاری است که سلامت درخت را تهدید می کند ولی می توان با انجام اصول صحیح کاشت و پرورش زیتون تا حدی از این خطرات پیش گیری کرد. آفاتی که درخت زیتون را تهدید می کند عبارتند از ؛

شپشک سیاه زیتون، پسیل یا عسلک زیتون، مگس زیتون، پروانه زیتون، سپردارد بنفش زیتون، سوسک چوبخوار زیتون، سوسک، کرم سفید ریشه، تریپسها و پروانه کله مرده.

برای کاشت و تکثیر درخت زیتون هم از روش های مختلفی مثل کاشت از طریق بذر و پیوند زدن می توان استفاده نمود.

در روش اول کاشت از طریق هسته زیتون صورت می گیرد. برای این کار ابتدا باید محیط و شرایط لازم را فراهم کنید سپس اقدام به کاشت هسته زیتون کنید. باید محیطی که در آن می خواهید درخت زیتون بکارید به طور کامل در معرض نور خورشید قرار بگیرد. علاوه بر این باید آب و هوای محل مورد نظر برای زیتون مساعد باشد. البته در این روش باید به این نکته توجه کنید که هسته زیتون برای کاشت باید از میوه ای که تازه از درخت چیده اید انجام گیرد و کاملا سالم و رسیده باشد.

هسته زیتون دوسر دارد که یک سر آن تیز و سمت دیگر گرد است. باید در سمت گرد هسته زیتون کمی برش زده و شکاف ایجاد کنید و سپس هسته ها را به مدت یک روز در آب خیس کنید.

بعد از این مراحل می توانید در خاکی که آماده کرده کرده اید هسته ها را بکارید. نحوه کاشت هسته هم به این صورت است که هسته ها باید ۳ الی ۵ سانتی متر درون خاک قرار بگیرند. حتما بعد از کاشت محیطی گلخانه ای را با یک کیسه پلاستیکی شفاف روی آن ایجاد کنید و آن را برای جوانه زنی آماده کنید. زمان نیاز برای جوانه زدن هسته زیتون حدود یک ماه است.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *