چگونه یک نهال خوب بکاریم؟ / چونه یک نهال خوب پرورش دهیم؟

اگر به فکر کاشت یک نهال خوب و یا حتی کاشت چندین نهال خوب و تشکیل یک باغ افتاده اید باید اصول کاشت و پرورش آن نهال را بیاموزید زیرا هر نهالی خصوصیات منحصر به فرد خود را دارد. برای کاشت یک نهال خوب باید تمام معیارهای لازم برای نهال خوب فراهم شده باشد. نهال خوب باید از کاشت بذر خوب ایجاد شده باشد. باید از مناسبت ترین خاکی که سرشار از مواد مغذی لازم برای نهال است، استفاده شده باشد.

نهال باید ریشه ای مستحکم و فراوان داشته باشد، همچنین ریشه باید همیشه سرزنده و به حد کافی مرطوب باشد تا نهال سالمی داشته باشیم . ساقه ی نهال هم باید بدون انشعاب و مستقیم باشد. نهال خود را از آفات و بیماری ها حفظ کنید و همیشه بررسی کنید که دچار آفات نشده باشد و در صورت وجود مشکل سریعا قبل از اینکه کل درخت درگیر شود به فکر درمان بیفتید.

درختکاری و کاشت نهال یک امر پسندیده است که در دین اسلام هم به آن سفارشاتی شده است. درخت کاری در دو صورت می تواند صورت گیرد. یک نوع درخت کاری به منزله کاشت نهالی میوه دِه ، و یک نوع دیگر نهال بی ثمر یا بدون میوه که در هر دو حالت برای محیط زیست مثمر ثمر خواهد بود. با کاشت درخت می توان به حفظ سلامت محیط زیست و در نتیجه سلامت بشر کمک کرد.

درخت کاری هم مانند هر کار دیگری اصول و قواعد خاص خود را می طلبد پس بهتر است قبل از اقدام به آن ابتدا اطلاعاتی در این زمینه کسب کنید. در ادامه شما را تخصصی تر با این موارد آشنا می کنیم.

اگر تصمیم دارید نهالی میوه بده بکارید باید حتما اطلاعات کافی درباره نوع میوه و شرایط محیطی و آب و هوایی و لازم آن داشته باشید زیرا اکثر میوه ها بومی و متعلق به یک منطقه خاص هستند. علاوه بر این موضوع باید زمان کاشت، داشت و برداشت هر میوه را نیز بدانید، نگهداری و مراقبت از نهال از کاشت آن سخت تر و پرزحمت تر است پس باید وقت و انرزی کافی برای این کار کنار بگذارید.

اولین نکته ای که باید برای این کار در نظر بگیرید این است که باید مکان و محلی مناسب برای کاشت نهال خود انتخاب کنید و کلیه شرایط لازم و مناسب را برای آن فراهم کنید. محل مورد نظر را باید از همه جهات بررسی کنید. زمینی که در آن نهال خود را می کارید باید خاکی مناسب با نوع محصول داشته باشد. از نظر میزان املاح و مواد معدنی لازم رسیدگی های لازم در آن انجام شود. همواره به یاد داشته باشید که تغذیه خاک از اهمیت بالایی برخوردار است و این مورد شامل کودهای مورد استفاده برای خاک هم است. برای هر خاک و نهالی باید متناسب با ویژگی ها و کمبودهایی که دارد کود دهی انجام شود. مکان مورد نظر باید از خطر چرا به وسیله دام در امان باشد و یا مراقبت های بسیاری در این مورد شود.

علاوه بر توجه به جنس و نوع خاک برای کاشت نهال، باید محلی را برای کاشت انتخاب کنید که میزان نور مورد نیاز برای رشد نهال را تامین کند. برخی درختان برای رشد به نور زیاد و مستقیم خورشید نیاز دارند ولی درختانی هم هستند که می توانند با نور مصنوعی هم به رشد بپردازند. پس باید این نکته را هم در نظر بگیرید.

در کاشتن نهال علاوه بر تنظیم مکان باید به زمان مناسب آن هم اشاره کرد. بهترین زمان برای کاشت هر نهال وقتی است که نهال در خواب به سر ببرد یعنی نهالی که در حال رشد نباشد. در اغلب مناطق  که آب و هوای معتدل گرم و نیمه سرد دارند، زمان مناسب فصل پاییز است زیرا در فصل پاییز نهال به خواب می رود. ولی در مناطق سردسیر باید بعد از گذشتن از روزهای یخبندان اقدام به کاشتن نهال نمود. همچنین باید بدانید که کاشتن نهال در روزهای طوفانی و خیلی سرد یا خیلی گرم به هیچ وجه توصیه نمی شود. بهتر است در روزهای ابری و یا روزهایی که آب و هوای ملایمی برقرار است، نهال مورد نظر را بکارید. حتما توجه کنید که وقتی در فصل پاییز اقدام به کاشت نهال می کنید طوری زمان را تنظیم کنید که ریشه نهال تا قبل از رسیدن یخبندان و فصل سرما با محیط سازگار شود. پس از دو الی سه هفته قبل این کار را انجام دهید. انتخاب زمان مناسب برای کاشت نهال منجر می شود که نهالی سرزنده و مطلوب داشته باشید.

البته برای کاشت نهال در گلدان این زمان متفاوت بوده و باید شرایط دیگری را فراهم کرد. برای انتقال نهال گلدانی هر زمانی که بخواهید می توانید اقدام کنید. فقط هنگام انتقال باید دمای دو محیط را بررسی کنید که تفاوت آنچنانی نداشته باشند. علاوه بر دما باید خاک گلدان هم به طور کامل از نظر میزان رطوبت و جنس و نوع خاک بررسی شود. البته هنگام انتقال باید نهایت احتیاط را به کار گیرید تا آسیب و صدمه ای به نهال وارد نکنید.

میزان آبیاری و تعداد دفعات آبیاری نیز از عوامل دیگری است که در کاشت نهال مورد نظر باید به آن توجه کرد چرا که مقدار آبیاری برای هر نهال متفاوت است و برخی به آب کمتری نیاز دارند و برخی دیگر به آب بیشتر.

برای کاشت یک نهال خوب اگر از نهال های آماده استفاده کنید و نه کاشت بذر، باید نهال را به طور دقیق بررسی کنید تا دچار هیچ آفت و یا بیماری های قارچی و…نشده باشد. همینطور ریشه درخت نباید هیچ گونه زخم و خراشیدگی و درهم پیچیدگی داشته باشد. پس بهتر است نهال را از مراکز معتبر تهیه کنید تا از سلامت آن اطمینان کامل داشته باشید.

ریشه درخت مهم ترین قسمت درخت است و در ابتدای کار باید به سلامت آن توجه کنید زیرا بعدا قابل جبران نخواهد بود. اگر جایی از ریشه دچار صدمه شده است را هرس و نابود کنید تا کل ریشه درگیر آن نشود. اگر هم ریشه دچار آفت شده باشد باید فورا با سمپاشی آن را رفع کنید تا مشکل های حادتری ایجاد نشود. نکته مهم تر اینکه در صورت انتقال نهال، مراقب باشید ریشه های آن در معرض هوا قرار نگیرند زیرا هوا باعث خشکیدگی ریشه و در نتیجه نابودی آن خواهد شد بهتر است دور آن را با گونی نمدار و مرطوب بپیچید تا خشک نشود.

اگر بخواهیم انواع نهالی را هم که می توانید بکارید بررسی کنیم سه نوع مختلف وجود دارند؛

۱- نهال ریشه عریان:

این نوع نهال همان نهالی است که در روز درخت کاری (۱۵ اسفند) دیده اید که می کارند و ظاهر آن به این شکل است که اطراف ریشه های آن خاکی و عریان بوده و خود درخت هم اندازه کوچکی دارد. البته این درخت را در اوایل فصل بهار هم می توان کاشت.

۲- نهال گلدانی:

نهال گلدانی را در هر زمانی از سال که اراده کنید می توانید بکارید. نهال گلدانی قیمت نسبتتا بالایی نیز دارد. عیبی که این نوع نهال دارد این است که اگر ریشه معیوب و ناسالم باشد قابل تشخیص نیست ولی می توان با بررسی اطراف سطح خاک گلدان تا حدی این مسئله را تشخیص داد. بیشترین و رایج ترین نوع کاشت از این نوع است.

۳- نهال گونی پیچ:

این نوع نهال همان طور که از اسمش هم مشخص است به این صورت است که نهال را در یک گونی نمدار و مرطوب می پیچند و بدین ترتیب از خشک شدن آن جلوگیری می شود.

اکنون که تا حدودی با ویژگی های یک نهال خوب آشنا شدید می توانید برای این کار اقدام کنید؛ ضمنا مشاوره با متخصصین باغبانی و کشاورزان فراموش نکنید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *