چگونه نهال مرکبات بکاریم؟ چگونه نهال مرکبات پرورش دهیم؟؟

مرکبات انواع مختلفی دارند که خواص بسیار زیادی هم دارند.  پرتقال، نارنگی، نارنج، لیمو ترش و لیمو شیرین از جمله مرکباتی است که شناخته شده اند و اکثر افراد می شناسند مرکبات خواص زیادی دارند و مصرف آنها در درمان بسیاری از بیماری هایی مثل سرماخوردگی اثربخش می باشد. مرکبات سرشار از ویتامین سی بوده و بوی مطبوعی دارند. علاوه بر این مرکباتی که نام بردیم مرکبات دیگری نیز وجود دارد که به آنها اشاره می کنیم. بالنگ، گریپ فروت، دارابی، ترنج، کامکوات، پنجه بودا، پامئلو و… مرکبات دیگری هستند که ممکن است اسم شان را کمتر شنیده باشید.  از مرکبات علاوه بر مصارف خوراکی که دارند در تهیه و تولید انواع عطر، شامپو، مواد آرایشی و بهداشتی نیز استفاده می شود که بسیار حائز اهمیت است.

اگر به فکر کاشت مرکبات افتاده اید و می خواهید به کاشت و پرورش آن بپردازید بهتر است ابتدا شناخت کافی از انواع مرکبات کسب کرده و آگاهی کافی از آنها داشته باشید تا بتوانید به نتیجه ای مطلوب که داشتن درختی سالم با محصول و میوه هایی درجه یک و مرغوب است برسید. البته به این نکته هم توجه کنید که حتی اگر به نتیجه ی دلخواه خود از بابت محصول نهال مورد نظر دست نیابید با کاشت نهال مرکبات می توانید از زیبایی و بوی خوشایندی که نهال تولید می کند بهره مند شوید و چیز زیادی را از دست نداده اید.

برای کاشت نهال مرکبات باید ابتدا منطقه مورد نظر و شرایط محیطی آن را بررسی کنیم که از هر نظر با محیط سازگاری داشته باشد. برای کاشت و تکثیر نهال مرکبات هرگز نهال آماده و نیمه آماده خریداری نکنید زیرا در نهال مرکبات به این گونه است که در صورتی که مکان آن تغییر کند دچار افت رشد شده و پژمرده خواهد شد.

به طور کلی کاشت هرکدام از انواع مرکبات متفاوت بوده ولی در بسیاری موارد تشابهاتی دارند که بیشتر به آن خواهیم پرداخت.

کاشت نهال مرکبات هم به طرق مختلفی انجام می گیرد که معمولا روش پیوند زنی به علت سرعت بیشتر در رشد رواج بیشتری دارد. علاوه بر پیوند زدن می توان از روش کاشت هسته مرکبات هم برای کاشت نهال مرکبات بهره برد که روش زمان بری نسبت به پیوند زنی است.

در ابتدای کاشت از طریق هسته مرکبات باید هسته ها را بعد از جداسازی از میوه شسته و درون خاکی که برای این منظور آماده شده است با فاصله ۱۰ سانتی متری از هم بریزید. سپس باید خاک را به اندازه ای که به حد کافی مرطوب شود آبیاری کنید و با پوششی پلاستیکی پوشش دهید تا در مقابل نورغیر مستقیم خورشید قرار گرفته و آماده جوانه زدن شود. مدت زمانی که طول می کشد تا هسته مرکبات جوانه بزند و آماده کاشت شود، بین یک تا یک و نیم ماه است.

بعد از جوانه زدن و آماده شدن هسته ها برای کاشت، باید مکان مناسبی را برای کاشت و پرورش مرکبات انتخاب کنید. مکانی که به این منظور انتخاب می کنید حتما باید از نور کافی برخوردار باشد تا نهال دچار کمبود نشود. این نکته در فصل سرما بسیار حائز اهمیت است.

خاک مورد نظر مرکبات باید دارای کود گیاهی مناسب باشد. مرکبات در خاک پرلیتی به خوبی رشد می کنند.

توجه به خاک مناسب برای رشد بهتر و سریع تر نهال مرکبات ضروری است، علاوه بر جنس و نوع خاک باید به مواد مغذی لازم برای تغذیه خاک هم توجه نمود. برای تغذیه خاک می توان از انواع کود های شیمیایی و غیر شیمیایی استفاده کرد. البته کوددهی باید در زمان مناسب آن صورت پذیرد. کوددهی نباید در فصل زمستان انجام شود زیرا در فصل سرد سال نهال مرکبات نباید رشد مجددی داشته باشد. برای کوددهی می توانید از مواد آلی مثل جلبک دریایی و گیاه مخصوص مرکبات استفاده کنید. زمان مناسب برای کوددهی از اواخر سال آغاز و تا فصل تابستان ادامه دارد زیرا کوددهی بهتر است در زمان رشد درخت صورت گیرد.

برای پرورش و نگهداری از نهال مرکبات علاوه بر موارد بالا موارد دیگری نیز دخیل است و باید آب مورد نیاز برای رشد بهتر این نهال مرکبات تامین شود. آبیاری مرکبات باید به اندازه نیاز آنها باشد نه به قدری کم باشد که باعث خشکی نهال و نابودی ریشه و برگ های شود و نه به اندازه ای زیاد باشد که باعث شود برگ های آن به رنگ زرد تغییر  کنند و یا پژمرده و چروکیده شوند. به طور کلی همیشه سعی داشته نهال مرکبات را مرطوب نگه دارید.

زمان گلدهی و شکوفه دادن مرکبات در فصل زمستان است. نهال مرکبات در فصل زمستان دقیقا زمانی که وقت شکوفه دادنشان است در مکان بسته و پرنور قرار دارند و تنها از طریق گرده افشانی می توانند به این کار بپردازند. پس توجه به این نکته ضروری است و ابزار آن گرده افشانی الکترونیکی است.

گرده افشانی مرکبات معمولا توسط زنبورها صورت می گیرد. بهترین و مناسب ترین دما برای عمل تلقیح گلها دمایی بین ۲۰ الی ۳۰ درجه سانتی گراد است زیرا زنبورها قادر به انجام فعالیت در دمای کمتر از ۱۲ درجه سانتی گراد نیستند.

زمان گلدهی و شکوفا شدن نهال مرکبات به عوامل مختلفی از جمله دما و میزان رطوبت خاک بستگی دارد. برای مثال می توان گفت در مناطقی که آب وهوای معتدل گرم با زمستان های سرد دارد یک بار در فصل بهار درخت مرکبات گل می دهند ولی در مناطقی که آب و هوای گرمی دارد سالیانه چندین مرتبه درخت مرکبات گل می دهند و یا مدت زمان دوره گلدهی بالایی دارند. البته لازم به ذکر است که همه این گل هایی که تولید می شوند تبدیل به میوه نمی شود و میزان گل هایی که به میوه تبدیل می شوند حدود مقدار شکوفه ها و گلها است.

در حالت کلی کاشت مرکبات به هیچ وجه در فصل تابستان نباید صورت گیرد زیرا ممکن است درخت دچار کمبود آب شود ولی اگر می توانید تضمین کنید که از لحاظ آبیاری مراقبت های لازم را نسبت به نهال خواهید کرد کاشت آن در فصل گرم سال هم مانعی نخواهد داشت. در شمال کشور بهترین زمان برای کاشت نهال مرکبات را فصل زمستان می دانند زیرا در فصول سرد سال کمترین مقدار آب برای نهال لازم می شود. اگر در فصل پاییز هم اقدام به کاشت نهال مرکبات کنید ریسک بزرگی کرده اید زیرا با رشد نهال و رسیدن زمستان احتمال سرمازدگی درخت افزایش می یابد.

نهال مرکبات ممکن است به انواع آفات و بیماری های مختلف قارچی و … دچار شوند که در این صورت علایمی مثل ریزش برگ ها و شکوفه ها، خشکی ریشه و پوسیدگی آن و… دارد که باید با سمپاشی های مناسب و سموم قارچ کش تا حدودی این مشکلات را می توان درمان کرد. البته باید همواره خونسردی خود را حفظ کنید زیرا این اتفاق ممکن است برای هر درختی بیفتد و در صورتی که با اصول نگهداری و پرورش مرکبات آشنایی داشته باشید می توانید سریعتر این نوع مشکلات را رفع کنید. این آفات بیشتر در درختانی رخ می دهد که در آبیاری آنها زیاده روی شده باشد و یا خاک هایی مثل خاک رسی که رطوبت بالایی  دارند باعث می شود ریشه ها سست و پوسیده شوند و رشد نهال را دچار مشکل کند. علاوه بر این مورد ممکن است برگ ها تغییر رنگ داده و زرد شده و در آخر دچار ریزش شوند.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *